Austria s-a ţinut de cuvânt şi a votat împotriva României de a intra în Spațiul Schengen. Reacţiile în ţară nu contenesc, se caută vinovaţi şi se fac planuri. La final de zi, un singur lucru a fost clar. Decizia acestui stat a fost influențată de câțiva factori politici, lucru întărit şi de sociologul Dan Dungaciu, în podcastul Evz, România lui Cristache.
EXCLUSIV. Dan Dungaciu despre eşecul României la Schengen: „Am rămas între scaune…”
Potrivit sociologului, este o naivitate să credem că oficialii de la Viena vorbesc doar pentru noi, deoarece ei de fapt vorbesc publicului lor. Toată situația ține de fapt de alți factori, unii politici și externi, veniți dinspre Rusia.
„De fapt ei nu ne vorbesc nouă, vorbesc publicului lor. E o absolută naivitate să credem odată ce creșterea lor în sondaje în Austria se datorează faptului că au fost intransigenți cu migrația. Cum crede cineva că își poate schimba cu 180 de grade poziția, acum într-un consiliu JAI, pentru că așa s-a jucat poziția lui politică.
Din punctul de vedere al poziției publice a Austriei că totul ține de campania electorală, nu se mai poate schimba nimic. Dacă mergem pe această idee, nu se poate întâmpla nimic. Cine te-a întors pe tine, ditamai cancelarul Austriei, să aibă forța asta, să te manipuleze? Noi l-am găsit pe Putin, dar poate să fie oricine”, a spus Dan Dungaciu.
„Politicienii noștri vorbesc ca și cum ar fi în anii ’90 sau 2000 când populația începe să se emancipeze”
Dan Dungaciu spune că e în prezent există un fenomen de europenizare a populației României, o sincronizare cu ceea ce se gândește și întâmplă în spațiul occidental.
„Măsurată fiind, de exemplu de către noi pe Barometrul de studii de securitate al României, atitudinea față de exemplu războiul din Ucraina. Vedem un scor în 2022 unde 50% spun că ar trebui să ne vedem de agenda noastră, iar restul se împart între să fim cu americanii și europeni 14%, și după mai mulți care vom să fim doar cu europenii decât cu americanii.
Este o schimbare de atitudine pe care o vedem în timp, politicienii noștri vorbesc ca și cum ar fi în anii ’90 sau 2000 când populația începe să se emancipeze, sincronizeze”.
Potrivit acestuia, avea de-a face cu un alt tip al populației. Astfel, tinerii de acum sunt mai pro-europeni decât oamenii în vârstă care sunt pro-americani.
„Toate acestea fac ca populația din România să fie mai sceptică la agendele UE sau NATO, unde avem scoruri peste media europeană, dar vrea ca interiorul NATO și UE să fructifici mai bine agenda proprie. Populația se schimbă și se uită altfel la policitieni, populația vrea un fel de Prin noi înșine 2022”, a spus sociologul.
Dan Dungaciu a mai spus că momentul actual este unul de inflexiune în care populația va analiza atent fiecare detaliu, iar dacă România eșuează în demersul Schengen, populația va tinde să se uite spre politicieni.
Dan Dungaciu: „Am rămas între scaune…”
Refuzul Austriei de a ne primi în Schengen nu a apărut peste noapte, chiar dacă săptămâna trecută pe vremea asta, nimeni nu se aștepta la o opoziție din partea lor. Înfuriați de eșecul aderării, atât politicienii, cât și liderii de opinie, își amintesc că Austria este, totuși, un stat neprietenos, imprevizibil, care are legături istorice cu Rusia.
„În 1955 când rușii au plecat și au lăsat Austria să fie republică, s-a votat la ei în Parlament neutralitatea. De ce? Pentru că ăsta era scopul. De ce s-au făcut instituții internaționale în Austria? Pentru că era un pic cu Rusia.”, a punctat Dan Dungaciu, expert în politică externă, invitat la podcastul România lui Cristache.
„Ăsta e și motivul pentru care nu e în NATO.”, a completat jurnalistul Ionuț Cristache.
„Deci noi nu știam chestia asta? Nu știam că acolo se duc spionii să facă înțelegeri? Că acolo se spală bani? Știam lucrurile astea. Și noi acum ne-am trezit că Austria este cu Vladimir Putin. Suntem ridicoli. Acest tip de argument nu face decât să ne arate incapacitatea noastră de a avea un proiect. Pentru că dacă tu spui că Austria a făcut asta din cauza rușilor, păi tu ești mai imbecil, pentru că tu trebuia să înțelegi asta. Și dacă a făcut asta, de ce te mai duci la ei să le ceri să voteze? Trebuia să te duci ori la șeful lor, la Putin, ori la dușmanul șefului lor la Washington. Ce cauți cu ei? Ce vorbești cu cățeii?”, se întreabă analistul.
„Eșecul major a venit pentru că ani de zile noi nu ne-am plasat niciunde. Nici cu Vișengrad, nici cu Occidentul”
„Eșecul major a venit pentru că ani de zile noi nu ne-am plasat niciunde. Noi nu ne-am dus spre Visengrad(…), dar nici n-am jucat cu Occidentul până la capăt să-i rupem capul lui Viktor Orban. Am tăcut când rușii au investit în 2014 în centrala de la Pecs 10 miliarde. Inclusiv americanii au contestat. Deci noi cu Viktor Orban nu ne-am dus, pe occidentali nu i-am convins, am rămas între scaune.”, remarcă expertul în politică externă.
România, colonie mentală
Toată narațiunea asta prostească că România e o colonie. România nu e o colonie – prin proiect, spune Dungaciu.
„E colonie mentală. Pentru că în NATO și în UE sunt ungurii, polonezii, cehii, slovacii, toți. Ăia sunt colonie? Evident că nu! (….)Noi timp de 20 de ani am dinamitat orice idee legată de identitate națională, comunitate… Asta a fost sportul național practicat la nivelul spațiului public. E foarte greu acum să găsești voci acreditate care să susțină genul ăsta de idei pentru că tu le-ai respins 20 de ani, pentru că erau nocive.”, a adăugat Dan Dungaciu.
Cine plătește pentru eșecul intrării în Schengen? „E un faliment al clasei politice!”
„Eu cred că această clasă politică nu are capacitate să răspundă schimbării majore și radicale din societatea românească. Nu are cum. (…) Această clasă politică, din acest moment, poate eventual să-i sacrifice pe unul dintr ei, dar ea nu poate să răspundă, ea nu se mai poate scoate din apă trăgându-se singură de păr. Nu se poate reinventa.”, e de părere analistul.
„Iertați-mă, trebuie să fie vinovați! Noi ce să facem acum? Să lăudăm niște loseri, un eșec? (…) Dar n-am fi putut să nu facem nimic și să intrăm în Schengen? Dacă tot ne lăudăm că am făcut foarte multe, trebuia să nu facem nimic. Dar să intrăm în Schengen. Nu ne interesează că noi ne-am agitat. Interesul era să intri în Schengen. N-ai intrat în Schengen, ai pierdut.”, punctează Dan Dungaciu.
„Noi avem acum o societate pe care politicienii nu o înțeleg, căreia nu i se pot adresa, a cărei limbă nu o știu”
”E un punct de inflexiune, politica noastră se va schimba după asta.(…) E o societate care ar vrea să vadă un pic de Viktor Orban în România. Noi avem acum o societate pe care politicienii nu o înțeleg, căreia nu i se pot adresa, a cărei limbă nu o știu. Din punctul acesta de vedere, explozia care va urma, va fi fără precedent.”, a adăugat expertul în politică externă Dan Dungaciu.