Decizia fermă a cancelarul austriac Karl Nehammer de a nu sprijini integrarea României în spațiul Schengen a fost comentată la EVZ Play şi de jurnaliștii Victor Ciutacu de la România TV, respectiv Dan Andronic și Mirel Curea din partea EVZ-Capital. Președintele Iohannis nu a părut intimidat de declaraţia cancelarului și a declarat, la summitul de la Tirana că România continuă negocierile. Totuşi întrebarea rămâne: avem șanse să fim primiți în spațiul Schengen, odată cu obstacolul anunțat de la Viena?
EXCLUSIV. Dan Andronic: Cancelarul Karl Nehammer, primul lider european care s-a întâlnit cu Putin după declanșarea războiului
EVZ Play de marți, jurnaliștii de calibru Victor Ciutacu de la România TV, respectiv Dan Andronic și Mirel Curea din partea EVZ-Capital, au comentat tabloul momentului în tema care a unit românii în ultima perioadă: integrarea țării în spațiul Schengen.
„Ministrul de Interne a precizat clar. Nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea cu Bulgaria și România. Este nevoie de mai mult timp. Avem 75.000 de imigranți ilegali neînregistrați în Austria. Asta înseamnă că au sărit granița externă a Uniunii Europene și au ajuns într-o țară internă, așa cum e Austria. Trebuie întâi să răspundem la aceste întrebări de securitate”, a declarat cancelarul Austriei, Karl Nehammer, înainte de deschiderea summit-ului de la Tirana unde participă și președintele Iohannis.
Dan Andronic: firmele austriece au făcut foarte mulți bani în România
O concluzie unanimă a jurnaliștilor din studioul EVZ-Capital a fost aceea că, în realitate, Austria nu are motive justificate să refuze accesul României în Schengen. De menționat faptul că politicianul Karl Nehammer, nimeni altul decât cancelarul austriac, a fost primul lider european care s-a întâlnit cu Vladimir Putin imediat după declanșarea războiului din Ucraina.
În viziunea jurnalistului Dan Andronic, poziția Austriei este una extrem de cinică, mai ales dacă ținem cont că firmele austriece au făcut foarte mulți bani în România.
„Dacă te uiți cum era România acum 20 de ani și cum era Austria, au luat cam tot ce era perlă începând cu BCR și terminând cu ce vreți voi. Câți bani au primit din România și câți bani n-au adus în România, mi se pare o dovadă de neam prostie. Austriecii ne spun pas la aderare. Cum a procedat Austria acum este de un cinism care trebuie tratat ca atare. Noi nu avem politicieni, în afară de Iohannis și Ciucă nu iese nimeni să vorbească. E o armată disciplinată, dacă nu vorbește Iohannis nu vorbește nimeni. Fluxul de migranți (n.r. – invocat de cancelarul Austriei) este o poveste”, a mai spus jurnalistul.
Politicieni au inventat tot felul de scuze
(…) Lumea din jur se uită la noi ca la o mână de lucru ieftină, nu știu cum noi mai putem schimba asta. Ideea este că atunci când ajungi la putere, un președinte al unei țări mici, insignifiante, fără speranță reușește să o transforme în ceva care să conteze. Acest cancelar austriac este primul oficial occidental care s-a întâlnit cu Vladimir Putin de când a fost pornit atacul din Ucraina”, a observat jurnalistul Dan Andronic.
„Avem niște ghiocei în fruntea țării”, a completat Victor Ciutacu, o aluzie la mediocritatea liderilor politici români, care, în plus, sunt și slugarnici față de liderii europeni.
„Nu intrați în Schengen, domnul Turcescu, nu ați observat că ei au inventat tot felul de scuze?”, a replicat Mirel Curea pe aceeași temă.