Viorel Hrebenciuc nu poate sta departe de viaţa publică, e drept nu cea politică, ci cea a fotbalului. Hrebenciuc face parte din delegaţia roș-albastră la deplasarea în Danemarca pentru duelul cu Silkeborg, din turul 3 preliminar. Meciul se joacă în această seară. De altfel, fostul politician este cel care a ajutat FCSB din umbră în perioada în care Gigi Becali s-a aflat după gratii.
Cum s-a îndreptat politicianul Viorel Hrebenciuc în închisoare, și de ce a zburat ieri în Danemarca
Viorel Hrebenciuc a fost președintele Consiliului de Administrație al clubului Steaua la jumătatea anilor ’90. Când Viorel Păunescu și Gigi Becali puneau la cale preluarea echipei de fotbal Steaua, Hrebenciuc participa la Adunarea Generală în care s-a decis ca Păunescu să devină președintele clubului.
Viorel Hrebenciuc a fost condamnat la 3 ani închisoare şi a efectuat doar 10 luni
Procesul lui Hrebnciuc, lider important al partidului social-democraților, a durat ani de zile. Anchetatorii au susținut la acea vreme că Hrebenciuc a făcut demersuri pentru ca membrii CNA să revină asupra deciziei de retragere a licenței postului Giga TV, controlat de Gheorghe Ștefan.
Vara aceasta, Tribunalul Ilfov a dispus eliberarea condiţionată a fostului deputat Viorel Hrebenciuc (68 de ani), după ce acesta a executat la Penitenciarul Jilava doar 10 luni din pedeapsa de 3 ani închisoare, primită în septembrie 2021 în dosarul Giga TV. Fostul politician a ieșit din închisoare pe data de 6 iulie 2022, după ce a executat fracția din pedeapsă stabilită de lege pentru cei care au vârsta peste 60 de ani.
Cum s-a îndreptat în penitenciar politicianul „Hrebe”
Toată lumea știe că Viorel Hrebenciuc era alintat „Hrebe”, atât în partid, cât și în presă. Mulți ani a fost considerat „eminența cenușie” a PSD, omul care făcea cele mai tari combinații politice. În decizia instanței de eliberare condiționată, judecătorii au consemnat și cum s-a întreptat în timpul condamnării fostul politician.
„Atitudinea condamnatului faţă de procesul muncii pe tot parcursul executării pedepsei a fost una echilibrată – 12 zile câştigate. Stăruinţa în muncă pe timpul executării pedepsei exprimă capacitatea condamnatului de a-şi asigura existenţa în mod cinstit în stare de libertate. (…) Executarea pedepsei a început la data de 14.09.2021 şi urmează să expire la termen la data de 19.12.2023, iar pentru a deveni propozabil în vederea liberării condiţionate, condamnatul trebuie să execute fracţia de 1/3 din pedeapsă, respectiv 365 zile de închisoare.
Comisia a constatat sub acest ultim aspect că deţinutul a executat, de la 14.09.2021 până la 14.04.2022, un număr total de 494 zile, dintre care 213 zile efectiv executate, 12 zile câștigate prin muncă și 269 zile arest preventiv, din care 24 zile conform Legii 169/2017 (n.r. – condiții improprii de detenție)”.
Decizia cuprinde și sinteza declarației lui Viorel Hrebenciuc, care arată ce eforturi a depus pentru îndreptarea sa conform legii.
„Având cuvântul (n.r. Viorel Hrebenciuc), arată că a executat fracţia de pedeapsă prevăzută de lege, respectiv 587 de zile faţă de vocaţia de 365 de zile, depăşind mai mult de 1/3 din pedeapsă, a dat dovadă de o bună disciplină, nu a avut nicio abatere, a fost recompensat, primind 45 de credite şi a desfăşurat activităţi lucrative.
Cu privire la lipsa dovezilor temeinice de îndreptare menţionate de reprezentantul Ministerului Public, arată că a participat la toate cursurile la care a fost înscris, fără a solicita altele în plus, ceea nu este adevărat, întrucât a solicitat verbal, în nenumărate rânduri, să participe şi la alte cursuri, însă cum erau cursuri de alfabetizare şi alte cursuri care nu se potriveau nivelului de educaţie, nu le-a urmat.
Consideră că îndreptarea sa nu a început la data de 14.09.2020 când a fost încarcerat, ci a început din data de 20.10.2014, în ziua în care, din respect pentru justiţie şi valorile sociale, arată că a demisionat din Parlamentul României, a renunţat la imunitate, a intrat în arestul preventiv, recunoscând toate faptele şi a renunţat la a mai apărea cu declaraţii în spaţiul public.
Menţionează faptul că în sarcina sa nu a fost stabilit niciun prejudiciu, aşa cum este menţionat în rechizitoriul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Arată că pe parcursul celor 8 ani, a participat la peste 130 de termene de judecată, lipsind doar la un singur termen de judecată, atunci când a decedat fratele său, că nu a cerut nici probe în plus, nici martori, sprijinind astfel bunul mers al procesului penal”.
Relaţia familiei Hrebenciuc cu Gigi Becali
În vara lui 2013, când FCSB a traversat probabil cel mai dramatic moment, Viorel Hrebenciuc și fiul său, Andrei, au avut un rol decisiv în păstrarea echipei pe linia de plutire.
„Eu sunt suporterul Stelei. Are mai puţină relevanţă asta cu condusul din umbră. Clubul are conducători, Argăseală e un băiat de excepţie. Chiar şi celebrul Mache e foarte util echipei. Nu trebuia ca Gigi să mă roage să am grijă de echipă, asta e o chestiune de la sine înţeleasă.
Poate că au fost momente când am avut un anumit rol la echipă, dar nu a fost unul determinant”, declara în 2014, Hrebenciuc pentru Gazetei Sporturilor.
Gigi intrase în închisoare, iar condamnarea primită în cazul „Valiza” a determinat UEFA să deschidă o procedură disciplinară în care să judece dacă echipa trebuie sau nu să fie exclusă din Europa.
Atunci, FCSB urma să joace preliminarii în Champions League. Viorel Hrebenciuc i-a cerut avocatului său, Nicolae Mergeani, unul dintre cei mai bine cotați în domeniu, să se ocupe de dosarul de apărare al clubului la Nyon. Mergeani a avut câștig de cauză, iar Hrebenciuc a anunțat încă de atunci că nu a solicitat nicio sumă de bani din partea lui Becali pentru acest serviciu.
Totodată, Mergeani a convins firma de asigurări City Insurance să devină sponsorul principal la FCSB. După 8 ani de colaborare, respectiva firmă a intrat în faliment.
Alţi politicieni au intrat în lumea fotbalului, după ce au părăsit prima linie a politicii
După ce Eugen Teodorovici a devenit trezorierul FRR în februarie 2021, când a fost reales și Alin Petrache președinte, a venit rândul lui Gabriel Oprea să primească o funcție.
Fostul vicepremier și ministru de Interne și al Apărării a devenit președinte onorific al secției de juniori din Federația Română de Rugby.
În luna iulie a plecat în Uruguay, ca șef a delegației României, care a disputat două meciuri-test cu selecționata acestei țări sud-americane.
„L-am propus în această funcție pentru că avem nevoie de sprijinul tuturor oamenilor pentru acest fenomen numit rugby”, a declarat preşedintele Federaţiei la numirea lui Oprea în poziţia de preşedinte onorific.