„Dacă tăceai, filozof rămâneai”, spune o vorbă din popor. Este şi cazul primarului sectorului 2, care în încercarea de a sări în apărarea colegei sale de partid, Clotilde Armand, într-o postare pe Facebook spune că și el are spor de 25% pentru fonduri europene la indemnizație și că nu a putut renunța legal la el. Mulţi cititori i-au atras atenţia că una este sporul şi alta este funcţia remunerată de manager. O mare diferenţă.
EXCLUSIV. Confuzia din capul lor. Radu Mihaiu, un alt primar care nu cunoaşte legea. S-a „autodenunţat” că primeşte spor de 25%
„Autodenunț: și eu am spor de 25% pentru fonduri europene la indemnizație. Când am ajuns primar, am întrebat dacă pot renunța la acest spor. Și mi s-a spus clar că NU SE POATE. Că legea nu permite primarului să renunțe la sporul acesta. Am citit cu ochii mei prevederile legale ca să cred acest lucru. Și așa e. Primarul nu poate renunța la sporul de 25% dacă primăria pe care o conduce gestionează proiecte pe fonduri europene”, scrie Radu Mihaiu.
Primarul sectorului 2 invocă acelaşi articol de lege de care a vorbit ieri şi Clotilde Armand, dar evident face referire la spor pe care îl primeşte un ales local care implementează proiecte finanţate din fonduri europene, nu că sunt manageri de proiect.
„L153/2017 – art 16 (2) Indemnizaţiile lunare ale preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene şi primarilor/viceprimarilor unităţilor administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile se majorează cu 25%. Legea însă permite oricărei instituții să facă titluri de presă.”, a scris Radu Mihaiu pe Facebook.
Postarea a fost urmată de o întreagă dezbatere, chiar cu intervenția Clotildei Armand. Mulți cititori i-au atras atenția primarului că ANI spune că Armand a exercitat simultan și funcția remunerată de manager de proiect și că nu se vorbește de niciun spor, ci de un post remunerat!
În apărarea colegei, Vlad Voiculescu cere ANI să-l verifice pe Alexandru Rafila pentru că a lucrat toată viaţa la stat
În spijinul colegei de partid vine şi Vlad Voiculescu. În lipsă de argumente acesta cere ca ANI să-l verifice pe Alexandru Rafila pentru că, spune el „a fost angajat toată viața exclusiv la stat conform propriului CV” sau pe „alți politicieni care umblă cu ceasuri și mașini de sute de mii de euro pe care nu le pot justifica neam”.
„1. Nu este vorba de nicio furăciune. Nimeni nu a făcut vreo învărteală secretă din care să se trezească cu bani în cont pe care să nu îi poată justifica (apropo de conturile de 3 milioane amintite mai sus care par total neinteresante pt. ANI);
2. Nici măcar despre venit necuvenit nu se poate vorbi aici. Clotilde nu a luat bani in plus, sporul la indemnizatie il primea indiferent daca era sau nu manager de proiect;
3. Nu există niciun conflict de interese. Clotilde nu a făcut nimic care să fie cumva împotriva interesului administrației pe care o conduce; dimpotrivă”, scrie Vlad Voiculescu pe Facebook.
ANI o acuză pe Clotilde Armand de conflict de interese și de incompatibilitate
Agenția Națională de Integritate o acuză pe Clotilde Armand, primarul sectorului 1, de conflict de interese și de incompatibilitate și sesizează Parchetul pentru că edilul s-ar fi folosit de funcție pentru a obține venituri pentru sine.
Potrivit unui comunicat al ANI, care a constatat conflictul de interese, Clotilde Armand a semnat dispozițiile prin care s-a numit pe sine manager al proiectului „Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție‟ finanțat din fonduri europene și care au produs un folos material pentru sine în cuantum de 18.720 Lei.
Refuză să-şi recunoască vina şi anunţă că depune plângere penală împotriva inspectorului agenției de integritate
Primarul sectorului 1 a anunţat că depune plângere penală împotriva inspectorului agenției de integritate care i-ar fi refuzat accesul la dosar și acuză că agenția ar fi fost sesizată de către membru PNL pentru că ea vrea „să nu se mai ia şpagă în Primăria Sectorului 1”.
În acest caz a reacționat și prefectul Capitalei, fostul senator PSD Toni Greblă, care spune că, după ce va fi sesizat oficial de către Agenţia Naţională de Integritate, va ataca în contencios administrativ dispoziţiile prin care Clotilde Armand s-a numit manager de proiect şi cele referitoare la acordarea unor sporuri.
„A luat banii, e adevărat, știam din luna februarie că va face acest lucru”
Dan Tudorache, fostul primar al Sectorului 1, a avut o primă reacție după ce ANI a sesizat Parchetul de la lângă ÎCCJ cu privire la săvârșirea de către Clotilde Armand, actualul primar, a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane.
„Din punctul meu de vedere, ceea ce a făcut Clotilde Armand e ca un flagrant, nu are cum să se mai acopere. A luat banii, e adevărat, știam din luna februarie că va face acest lucru. De atunci am știut că se află în posibilitatea de a fi într-un conflict de interese și incompatibilitate. Am lăsat să treacă două-trei luni să încaseze banii și apoi am făcut solicitarea către ANI. E ca un flagrant, nu mai are cum să dea înapoi. Sectorul 1 este o subdiviziune a unității administrativ-teritoriale. E ca la flagrant, am prins-o cu banii în mână. Poate să spună ce vrea ea de acum încolo. Totul e bătut în cuie. Am făcut solicitare către ANI, am înțeles că a făcut și PNL, a făcut și PSD. E adevărat, nu a luat 30%, a luat 75%, deci 25+50%, în total 75% din salariul primarului. Sunt bani europeni. Problema e ce o face doamna Kovesi, care era susținătoarea doamnei Armand”, mai spune Tudorache.
„Nu poți fi manager de proiect tu, primarul care îl controlezi pe manager, care gestionezi proiectul
O reacţie a venit ieri şi din partea liderului de sindicat SED-LEX, Vasile Marica, sindicat al funcţionarilor din Ministerul de Finanţe.
„Nu poți să te numești tu pe tine, să te controlezi tu pe tine și să iei două venituri din asta: și majorarea indemnizației de primar cu 25% și indemnizația de manager al proiectului. Așa ceva este ilegal. Iar Agenția de Integritate (ANI) vorbește de o creștere a indemnizației lunare cu până la 30%, ceea ce este, oricum, peste 25%, prevăzut în legea invocată de Clotilde Armand”, a menționat Vasile Marica.