Este o tactică veche de război sovietică, aceasta de a trimite în prima linie oameni care pentru conducerea statului nu au altă importanță decât cea statistică. În războaiele anterioare, Rusia folosea soldați din țările ex-sovietice, Republica Moldova fiind una dintre ele.
Oamenii care au scăpat cu viață au povestit copiilor și nepoților cum erau folosiți drept ”carne de tun” de către conducerea de la Moscova. De la ei am aflat și noi aceste crunte adevăruri. Ceea ce face Rusia azi cu oamenii ei întrece tot ceea ce am văzut, până acum, în istorie.
Exclusiv. Analiză. Bilanțul tragic al războiului lui Putin arată că noii recruți luptă și mor după doar câteva zile de antrenament
Recruții nou mobilizați sunt deja pe frontul din Ucraina, afirmă un număr tot mai mare de rapoarte, luptând și murind după numai câteva zile de antrenament.
Analiștii au spus că lipsa armelor și a munițiilor rusești devine tot mai evidentă, având în vedere că durata războiului începe să se resimtă. Rapoartele de sâmbătă, 15 octombrie 2022, sugerează că problema ar putea fi mai gravă decât este dispusă Rusia să recunoască.
Ministerul britanic al Apărării și citat de Sky News a declarat că există indicii că rezerviștii sunt nevoiți să își cumpere propriile veste antiglonț. Acest lucru, spun ei, se datorează schimbărilor pe care le-au văzut în țară, unde prețurile echipamentelor standard au crescut brusc, mai mult decât triplându-se în ultimele săptămâni.
Prețurile vestelor moderne 6B45, echipament standard în armata rusă, se vând în prezent online cu 40.000 de ruble, ceea ce reprezintă o creștere de peste 300% a prețurilor față de ultimele luni.
Într-un amplu material analiză, exclusiv, New York Times, se arată că o jumătate din numărul de soldați ruși vorbesc despre faptul că au fost trimiși într-o zonă de lupte intense în estul Ucrainei, la doar 11 zile de la mobilizare.
Întrebat despre antrenamentele sale de tragere, un recrutat a răspuns, citat de media: „O dată. Trei încărcătoare”.
Într-un oraș de lângă Ekaterinburg, în centrul Rusiei, bărbații proaspăt mobilizați mărșăluiesc pe loc în haine de stradă.
„Fără mitraliere, fără nimic, fără haine, fără pantofi”, spune un alt om din Rusia, care descrie și cum arată imaginea la recrutare: ”Jumătate dintre ei sunt mahmuri, bătrâni, în pericol – ambulanța ar trebui să fie la datorie.”
În altă parte, zeci de rude ale soldaților ruși proaspăt recrutați se înghesuie în fața unui centru de antrenament, trecând obiecte prin gardul acestuia către recruți – cizme, berete, veste antiglonț, rucsacuri, saci de dormit, saltele de camping, medicamente, bandaje și alimente.
„Nu așa se procedează”, a declarat o femeie pe nume Elena, pentru agenția de știri Samara Online. „Noi cumpărăm totul”.
În ciuda legilor draconice care interzic criticarea „operațiunii militare speciale” din Ucraina, rețelele de socializare rusești sunt inundate de scene precum cele de mai sus, surprinse în videoclipuri de largă circulație.
O tactică de luptă care se repetă
„Le dau, în cel mai bun caz, elementele de bază, iar în cel mai rău, nimic și îi aruncă în luptă, ceea ce sugerează că acești băieți sunt literalmente carne de tun,” a declarat William Alberque, specialist în forțele armate ruse și director al programului de control al armelor la Institutul Internațional pentru Studii Strategice, o organizație de cercetare cu sediul la Londra.
Singura deosebire dintre strămoșii actualei conduceri și cea prezentă este faptul că familiile îndurerate, dacă vor ca rudele lor dragi să revină acasă după războiul cu țara vecină, este să le cumpere ei înșiși cele necesare pentru a supraviețui, de la veste antiglonț, până la căști sau bocanci.
Bilanțul este înfiorător și în tabăra rușilor, unii recruți au fost deja uciși sau capturați, stârnind critici tot mai dure la adresa efortului de mobilizare anunțat la 21 septembrie a.c., considerat de la început de privitorii din Occident o adevărată ”harababură”, mai scrie NYT.