În ultimele zile se vorbește despre portofelul virtual, dar și despre recesiunea care se apropie cu pași repezi. Într-un material analiză, exclusiv, vom vorbi despre noțiunile menționate, ce înseamnă ele și mai mult decât atât avem motive reale de îngrijorare sau nu.
Exclusiv. Banii cash versus portofelul virtual. Ce trebuie să știm despre recesiune. Video
În primul rând ce ne-au adus banii cash: confort, siguranță că avem ce ne trebuie în buzunar. Ce ne aduc banii noi, virtuali; nesiguranță, instabilitate și grijă. Dar, în opinia experților economici și nu numai, evoluție înseamnă schimbare și trebuie să ne raportăm la ea.
Este din ce în ce mai evident că tranziția va avea loc, în cel mult doi ani, potrivit specialiștilor în domeniu, important este să ne găsească pregătiți din acest punct de vedere.
Din ce în ce mai mulți juriști și economiști vorbesc despre viitorul banilor fizici (FIAT). Avocatul Veronica Dobozi, citată de media, susține că omenirea se îndreaptă cu mare viteză către un nou început: explozia banilor digitali, respectiv dispariția banilor fizici.
Românii ar putea ajunge în viitorul apropiat să nu-și mai poată cumpăra nici măcar o merdenea dacă nu vor avea portofelul digital activ, atenționează un avocat, pe un site de specialitate. Motivul? Banii cash nu vor mai avea vreo valoare.
Ok, dar ce vrea să spună specialistul mai exact? Toate tranzacțiile inclusiv la covrigărie vor avea loc doar cu cardul exclusiv. Banii cash vor fi refuzați. O pregătire în acest sens ne-a fost făcută în plină pandemie când s-a spus pe toate canalele de informații că banii transmiși din mână în mână pot afecta starea de sănătate a oamenilor.
În Statele Unite, președintele Biden a declarat la un moment dat, într-o apariție publică, inclusiv faptul că dolarii nu vor mai circula fizic, fiind transformați într-o monedă virtuală, la care țara lui lucrează acum.
În favoarea utilizării banilor electronici
Banii nu sunt furați și nici pierduți, schimbul valutar decurge mai ușor în timpul călătoriilor internaționale, nu mai avem nevoie de stocarea și depunerea banilor de hârtie, dispare grija numerarului, am bani în casă sau nu, ar fi câteva exemple.
În defavoarea utilizării banilor electronici
Pierzi pinul. Banca este blocată. În weekend se fac mai puține tranzacții electronice prin procesare interbancară, cel puțin acum așa stau lucrurile, nu vom avea bani pe care să ne bazăm în caz de necesitate, fraude electronice, banii virtuali sunt mai greu de economisit decât banii fizici; tentația de a cheltui excesiv nu poate fi controlată decât prin verificarea contului la tot pasul. Și ar mai fi si alte aspecte, dar, deocamdată, ne oprim aici.
Ce înseamnă și la ce să ne așteptăm de la recesiune
Omenirea, de-a lungul timpului, a trecut prin recesiune și dacă predecesorii noștri au reușit, cu siguranță, vom putea și noi să mergem mai departe, acceptând noua realitate cotidiană.
Pe plan național, dar și internațional, toată lumea vorbește despre recesiune. Dar ce este aceasta? Cea mai bună definiție vine din America, de la Biroul Național de Cercetare Economică (NBER) din SUA.
Conform acestui birou, recesiunea reprezintă „un declin semnificativ al activității la nivel național, care durează mai mult de câteva luni și este vizibil prin scăderea produsului intern brut, a veniturilor reale ale populației, a numărului de angajați din economie, a producției industriale și a vânzărilor cu amănuntul și cu ridicata.”
Recesiunea severă (PIB scăzut cu 10%) sau prelungită (3-4 ani) e considerată depresiune economică.
O altă definiție a recesiunii o consideră ca fiind o fază de contracție a ciclului economic care urmează unui vârf și sfârșește într-o criză. Termenul de recesiune este folosit în general pentru varianta mai blândă a acestei faze, în timp ce pentru varianta severă se folosește termenul de depresiune.
Cum să fim pregătiți pentru toate acestea? Simplu: acceptând schimbarea pentru că, vrem nu vrem, ea va veni ca un tăvălug peste noi.