La finalul primului semestru salariul mediu net raportat la nivelul țării noastre a fost de 4.600 de lei în creștere cu 1,3% față de luna mai și cu 15,7% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit raportului lunar publicat de Institutul Național de Statistică.
Dacă ne raportăm atât la salariul mediu brut și la cel net, constatăm o creștere pentru luna iunie de 1,9% respectiv 1,3%. În termeni reali salariul mediu brut a crescut cu 135 de lei până la 7.364 de lei în timp ce câștigul mediu net a crescut până la 4.600 de lei.
Cele mai mari creșteri salariale
Angajații din sectorul cocseriei și a produselor obținute prin prelucrarea țițeiului au obținut cele mai mari creșteri salariale de până la 10,862 de lei, iar la polul opus se află personalul din HoReCa ale căror remunerații sunt de 2.500-2.600 de lei.
Defalcat, doar pentru luna iunie, cele mai mari creșteri au fost raportate în sectorul de creditare și editare software, în acest domeniu salariul mediu lunar net a fost de aproximativ 11.000 de lei, observăm astfel o creștere de 21,3% față de luna precedentă.
De o majorare semnificativă a salariilor a beneficiat și personalul activ în ramura extractivă, în acest sector salariul mediu net lunar a ajuns la 7.364 de lei. Cu toate că IT-iștii au în continuare cele mai mari salarii din țară estimată undeva la aproximativ 11.000 de lei, creșterea în acest sector a fost de doar 2,1%.
Pe de altă parte luna iunie nu a însemnat doar creșteri salariale, angajații din sectorul extracției petrolului și a gazelor naturale au pierdut 10.2% din salari respectiv 9,3%. Salariile bugetarilor au scăut ușor în comparație cu luna mai, cu 0,8% respectiv 0,5% pentru angajații din administrația publică și cei din asistență socială.
Indicele inflației
Salariul profesorilor a crescut cu 1,5% față de luna precedentă, evoluția remunerației a fost semnificativ influențată de acordarea tichetelor de vacanță. În privința inflației BNR a raportat în continuare o valoare de două cifre, 10,6% în luna iunie, în scădere cu trei punte procentuale. Pragul maxim de 16,8% a fost atins în noiebrie 2022.
Dacă raportăm remunerațiile la puterea de cumpărare, trebuie avut în vedere faptul că prețurile de consum s-au majorat în luna iunie cu 15 puncte procentuale, individual însă, cele mai mari creșteri au fost la produsele de bază precum zaharul (51%), cartofi ( 36%), ouă (27%) urmate îndeaproape de margarină, unt, brânză, legume și conserve.
La capitolul scumpiri servicii, biltele de avion ocupă de departe primul loc cu o creștere de 44% față de iulie 2022, după care urmează serviciile de salubritate și igienă cu 20 respectiv 17%. Rata medie a modificării prețurilor de consum în ultimul an este de 13,7%, iar rata actuală a inflației este de 4,4%, a informat Realitatea.