Lifestyle

Eveniment unic în România: „Toboşariada” cu 50 de toboșari care vor cânta șase piese rock, la Iași. Video

Eveniment unic în România: „Toboşariada” cu 50 de toboșari care vor cânta șase piese rock, la Iași. Video

Iaşul va fi gazda unui eveniment artistic unic la nivel naţional, dar care a făcut senzaţie pe scenele din toată lumea.

Eveniment unic în România: „Toboşariada” cu 50 de toboșari care vor cânta șase piese rock, la Iași. Video

50 de toboşari de toate vârstele, atât artişti consacraţi, cât şi tineri care se află încă în studii aprofundate la instrumentul iubit de ei, vor interpreta simultan, la Palas, joi, 25 august, şase piese rock cunoscute la nivel internaţional.

„Toboşariada” face parte din „Iaşi Music Experience”, care se desfăşoară la Iaşi în perioada 24 – 26 august 2022.

Muzicanții vor cânta la 50 de seturi de tobe acustice, antrenamentele fiind în plină desfăşurare.

La această activitate participă tineri de toate vârstele din toate şcolile de muzică din Iaşi, care ştiu să cânte la tobe, precum şi profesorii lor, dar şi artiştii toboşari din Iaşi care se alătură pentru a demonstra frumuseţea şi posibilităţile acestui instrument şi pentru a-l prezenta şi altor tineri care pot încerca şi o astfel de activitate în timpul lor liber.

«Toboşariada» este singura manifestare de acest fel din ţară şi urmăreşte în acest fel recunoaşterea la nivel naţional a valorilor şi a culturii ieşene”, a spus artistul Petran Paveliuc, iniţiator şi organizator al proiectului „Iaşi Music Experience”, citat de ZdI.

Cum a apărut această idee

Ideea organizării unui astfel de eveniment a venit de la medicul ieşean Ionuţ Nistor, al cărui fiu este pasionat de tobe şi care se antrenează la acest instrument. El s-a inspirat din iniţiative care sunt organizate în SUA şi Europa, la care participă până la 1.000 de artişti ce interpretează, simultan, aceeaşi melodie.

Decizia de a organiza un concert simultan de tobe la Iaşi a venit şi pentru a promova acest instrument, dar şi pentru a veni în sprijinul artiştilor.

A fost şi ca o reacţie post-pandemie legată de faptul că unii dintre cei mai afectaţi financiar şi emoţional au fost tocmai instrumentiştii din formaţiile live care nu au mai putut performa deloc în perioada pandemiei şi a fost nevoie să se reorienteze. De asemenea, există o generaţie de tineri care de ani buni învaţă să cânte la instrumente muzicale, despre care nu ştim, care merită să fie prezentaţi, iar acum pot participa la un eveniment de această amploare”, a ținut să povestească Ionuţ Nistor.

Evenimentul va avea loc în Grădina Palas, accesul fiind liber pentru toţi doritorii, cu mic, cu mare, toți având o legătură comună: pasiunea pentru muzică și voie bună.

Foto: life/ video: youtube