Economic

Evaluare financiară îngrijorătoare a României: Dizolvarea coaliţiei guvernamentale ar putea perturba consolidarea fiscală

Evaluare financiară îngrijorătoare a României: Dizolvarea coaliţiei guvernamentale ar putea perturba consolidarea fiscală

Fitch Ratings, agenţia de evaluare financiară, avertizează că dizolvarea coaliţiei guvernamentale din România ar putea perturba eforturile de consolidare fiscală, care sunt cruciale pentru schimbarea perspectivei „negative” care în prezent este asociată ratingului „BBB minus” atribuit României, relatează Agerpres.

„Fitch a afirmat în repetate rânduri că evoluţia finanţelor publice reprezintă principalul factor care influenţează ratingul României. O acţiune pozitivă de rating ar necesită încredere că autorităţile vor implementa planuri fiscale credibile care să stabilizeze raportul datorie guvernamentală/PIB pe termen mediu. Lipsa progreselor în implementarea refomelor, care să conducă la o creştere mai rapidă decât se preconizează a datoriei publice, ar putea conduce la o acţiune negativă de rating”, subliniază agenţia de evaluare.

Fitch Ratings reaminteşte părăsirea coaliţiei, de USR Plus, lasă guvernul fără majoritate parlamentară.

„Agenda ambiţioasă de reforme a coaliţiei, ancorată în PNRR, s-a confruntat deja cu obstacole mari din cauza dificultăţilor în implementarea măsurilor în timpul pandemiei. Este incert cât de mult va fi capabil sau dispus să promoveze reforme sensibile în domeniile sănătăţii, salariilor, pensiilor şi justiţiei un guvern minoritar PNL sau un nou guvern condus de PSD. Acest lucru ar putea întârzia şi mai mult aprobarea de către Comisia Europeană a PNRR, lucru pe care Guvernul îl aştepta la până la finalul lunii septembrie”, susţine Fitch.

Totodată, agenţia de evaluare precizează că turbulenţele politice reprezintă un pericol la adresa perspectivelor fiscale.

Era necesară o lege a salarizării unice şi o lege a pensiilor

Guvernul de la Bucureşti anunța reforme ambiţioase pe partea de venituri şi cheltuieli pentru a reduce deficitul sub 3% din PIB în 2024 de la 9,3% în 2020. Analiştii se aşteptau ca guvernul de la Bucureşti să propună o lege a salarizării unice şi o lege a pensiilor până la finele lui 2021 şi de asemenea a promis că va creşte gradul de colectare a taxelor şi va reduce deficitul de încasare a TVA.

„Însă în ultimele luni au fost făcute progrese reduse şi acum perspectiva unei implementări rapide s-a diminuat şi mai mult, chiar dacă PNRR ar putea servi ca ancoră politică. Un eşec pe traiectoria de reducere a deficitului avută în vedere este principalul risc la adresa prognozelor Fitch privind datoria”, anunță agenţia.

Următoarea revizuire a ratingului suveran al României este programată de Fitch pe 22 octombrie.

Important: Ratingul „BBB minus” atribuit în prezent României de Fitch este ultimul calificativ din categoria „investment grade”. O eventuală retrogradare cu o singură treaptă, posibilă având în vedere perspectiva „negativă”, ar duce ratingul României în zona „junk”, adică sub pragul recomandat investiţiilor.