Social

Evacuarea Spitalului Foișor. Cum explică Raed Arafat și Vlad Voiculescu situația halucinantă

Evacuarea Spitalului Foișor. Cum explică Raed Arafat și Vlad Voiculescu situația halucinantă

Evacuarea Spitalului Foișor. Secretarul de stat Raed Arafat și-a cerut scuze pentru disconfortul creat pacienților și rudelor acestora, dar spune că evacuarea spitalului era urgentă pentru salvarea de vieți.

Nu mai erau locuri în București, oriunde căutai, nici la ATI, nici în alte secții, nici în zonele limitrofe capitalei, iar Spitalul Foișor avea 20 de paturi libere la ATI.

Într-un clip postat pe Facebook, Raed Arafat a mai explicat că evacuarea s-a făcut pe timpul nopții, pentru că s-ar fi întârziat în discuții și lămuriri cu conducerea spitalului.

Raed Arafat: Această activitate a durat până a început evacuarea. În al doilea rând, dacă noi așteptam evacuarea până dimineață înseamnă că nu puteam să luăm spitalul să funcţioneze decât după masă. Noi încercăm să îl punem în funcționare cât mai repede, așa cu cât spitalul este mai liber, mai rapid cu cât spitalul poate să intre în rolul lui ca spital COVID pentru pacienții care așteaptă şi a căror stare este critică și sunt chiar în pericol vital.

Din cei 105 pacienți internați la Foișor, 13 au fost transferați cu ambulanțele la alte unități medicale. Totodată au fost trimiși la domiciliu 25 de pacienți programați pentru intervenții chirurgicale, dar care nu au mai fost operați și alți 67 operați deja, dar pentru care medicii au decis că pot fi externați, informează RRA.

Scuze au venit şi de la Ministerul Sănătății, care recunoaște că modul în care a fost făcută evacuarea este regretabil.

Ministerul precizează că spitalul fusese informat încă de ieri de dimineață despre iminența transformării în unitate COVID, dar managerul nu întocmise nici la ora 19:00 documentele necesare, așa că întârzierea nepermisă a pus o parte din pacienții spitalului într-o situație regretabilă, mai spune ministrul sănătății într-un comunicat.

Redăm integral, în rândurile de mai jos, comunicatul transmis de Ministerul Sănătății:

”Precizări în legătură cu situația regretabilă creată în această seară la spitalul Foișor.

Situația pacienților Covid-19 care necesită îngrijire ATI este critică. De mai bine de o săptămână, în București sunt zero locuri ATI disponibile în anumite momente ale zilei.

Nevoia locurilor suplimentare în București nu este ceva ce poate fi pus vreun moment în discuție. În acest moment, 29 pacienți Covid-19 sunt intubati și ventilați în secțiile UPU din București.

Transformarea spitalului Foișor în spital Covid-19 a fost soluția identificată de Departamentul pentru Situații de Urgență și avizată de Ministerul Sănătății în cursul zilei de astăzi.

Această decizie a fost luată datorită faptului că Spitalul Foișor are 26 de paturi ATI, 6 medici ATI – și în momentul deciziei avea numai 3 pacienți internați în ATI. De asemenea, a fost identificată resursa umană de specialitate care să poată, împreună cu specialiștii Spitalului Foișor, oferi pacienților Covid-19 îngrijirea de care au nevoie.

Evacuarea și transferul pacienților Covid-19 negativ care au fost internați la Spitalul Clinic Foișor este în sarcina DSU, sub coordonarea Dr. Bogdan DINU din cadrul UPU-SMURD București.

Pentru demararea procesului de evacuare a fost necesar acceptul spitalului, spital ce aparține de ASSMB, aflat sub autoritatea Primăriei Municipiului București.

Spitalul Foișor a fost informat încă de dimineață despre iminența transformării spitalului. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au fost la spital încă de la orele 11:00.

La orele 19:00, managerul încă nu întocmise documentele necesare pentru eliberarea avizului temporar.

Întârzierea nepermisă a pus o parte din pacienții spitalului într-o situație regretabilă. Modul cum a decurs evacuarea este regretabil și ne-am dori ca aceste imagini să nu mai fie vreodată repetate.

În Spitalul de Ortopedie Foișor erau internați un număr de 105 pacienți. 13 dintre aceștia au fost transferați cu ambulanțe SMURD și SABIF: 1 la Elias, 4 la Floreasca, 5 la Universitar, 1 la Bagdasar, 1 la SJU Buzau, 1 cu ambulanța la domiciliu în Galați. Dintre ceilalți 92 pacienți, 25 erau programați pt intervenții chirurgicale iar 67 erau pacienți deja operați, care urmau sa fie externați la domiciliu.

Toți pacienții au fost externați de către medicii curanți, ținând cont de starea lor de sănătate și de indicațiile de tratament. Conform informațiilor disponibile la nivelul Ministerului Sănătății, pentru toți cei care au solicitat acest lucru a fost chemată o ambulanță.

Ministerul Sănătății va urmări alături de Departamentul pentru Situații de Urgență situația tuturor pacienților transferați din spitalul Foișor.

Ministerul Sănătății va depune eforturi alături de Departamentul pentru Situații de Urgență pentru operaționalizarea de urgență a îngrijirii pacienților Covid-19 în spitalul Foișor.

Ministerul Sănătății va solicita o analiză amănunțită a cauzelor pentru situația creată și pentru modul în care s-adesfășurat intervenția”.