Actual

Europarlamentarul Cristian Terheș avertizează. România a ajuns pe același picior cu Ungaria în fața Comisiei UE

Europarlamentarul Cristian Terheș avertizează. România a ajuns pe același picior cu Ungaria în fața Comisiei UE

Comisia Europeană a recomandat miercuri, 30 noiembrie, îngheţarea a 7,5 miliarde de euro din fondurile de coeziune destinate Ungariei şi a altor 5,8 miliarde din planul de relansare. Banii vor fi deblocați abia după ce guvernul condus de Viktor Orban va aplica în mod corect reformele în domeniul justiţiei şi al luptei împotriva corupţiei, asumate în fața oficialilor de la Bruxelles, informează France Presse.

Europarlamentarul Cristian Terheș: Comisia Europeană nu va șantaja Franța sau Germania, ci Ungaria sau România

Statele membre au termen până la 19 decembrie să voteze cu majoritate calificată dacă sunt de acord cu propunerea Comisiei. Executivul european a considerat că măsurile puse în aplicare până acum de guvernul ungar nu sunt suficiente pentru a răspunde preocupărilor sale.

„Nemulțumirea a crescut în numeroase țări europene”

Despre deciziile Comisiei Europene, europarlamentarul Cristian Terheș a declarat în podcastul EVZ-Play realizat de Robert Turcescu că „odată cu propaganda progresistă excesivă care nemulțumește tot mai mult statele-membre, dar și cu birocrația Comisiei Europene, care își depășește de multe ori atribuțiile, nemulțumirea a crescut în numeroase țări europene”.

De exemplu, spune Terheş, acum o lună, în Cehia au fost proteste de stradă masive pentru a cere măsuri contra recesiunii economice și ieșirea țării din UE. Valul suveranist prinde avânt, Polonia, Ungaria și mai nou Italia fiind adversare pe față ale politicilor de la Bruxelles.

„În special de când Ursula von der Leyen a ajuns președinte al Comisiei Europene, este tot mai vizibilă tendința acesteia și a birocraților de la Bruxelles de a-și impune voința în statele membre prin decizii discutabile, care nemulțumesc tot mai mult cetățenii. Europarlamentarul român a subliniat, în dialog cu jurnalistul EVZ, că cea mai mare nemulțumire pe care o provoacă funcționarii Comisiei, care nu au fost aleși în funcție, este tentativa de a subjuga popoarele Uniunii Europene”, mai spune europarlamentarul în podcastul EVZ-Play realizat de Robert Turcescu.

Chestionat de Robert Turcescu dacă este posibil scenariul destrămării UE, invitatul a confirmat.

„Este posibil, date fiind forțele interne și externe care există în momentul de față și trag din toate pârghiile să sfărâme, dar principalul inamic al acestui proiect este birocrația europeană. Nu poți să ții atâtea state, atâtea națiuni de milioane de oameni să îi subjugi de la nivel central”, a subliniat invitatul. Acesta a criticat dubla măsură a oficialilor Comisiei Europene, care niciodată nu și-ar permite să șantajeze țări ca Franța sau Germania, ci doar țări mai mici precum România sau Ungaria.

Cristian Terheș: Un imperiu s-a destrămat pentru că națiunile erau subjugate

Cristian Terheș, membru al PNȚCD, ales însă în Parlamentul European pe listele PSD, a făcut o analogie între prăbușirea unui mare imperiu de acum 100 de ani și riscul ca Uniunea Europeană să facă implozie. „Ambele fac aceeași greșeală”, a declarat acesta.