Veste bună pentru Europa. Gazoductul Nord Stream care leagă Rusia de Germania şi-a reluat activitatea, joi, după zece zile în care a fost supus lucrărilor de întreţinere, a declarat un purtător de cuvânt al companiei omonime care se ocupă de întreţinerea echipamentelor. În momentul în care Rusia a reluat fluxurile preţurile gazelor naturale din Europa au scăzut.
Europa: prețurile gazelor sunt în scădere după ce Rusia a reluat fluxurile Nord Stream 1
Reluarea fluxurilor atenuează temerile că Rusia va opri transporturile şi oferă o oarecare uşurare pentru Europa, deoarece UE se grăbeşte să stocheze combustibilul necesar înainte de venirea iernii.
Dată fiind situația, factorii politici din Uniunea Europeană s-au pregătit pentru ce e mai rău cu un plan de reducere a consumului de gaze cu 15%.
”Funcţionează”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei Nord Stream, fără a preciza, cantitatea de gaz livrată, scrie Wall Street Journal. Potrivit datelor transmise de Gazprom către Gascade, operatorul german de reţea, conducta ar trebui să livreze 530 GWh în timpul zilei, adică doar 30% din capacitate.
Berlinul se temea că gazoductul nu va fi redeschisă de Moscova după încheierea reparaţiilor. Totuși, semnalele din ultimele zile fuseseră pozitive.
La începutul săptămânii, Vladimir Putin a dat asigurări că gigantul din domeniul gazelor Gazprom îşi va îndeplini pe deplin obligaţiile faţă de partenerii săi, într-un moment în care livrările către Europa scad în plin conflict în Ucraina, scrie AFP.
Deja, în luna iunie, Gazprom a redus livrările prin Nord Stream 1 la 40%, invocând mai multe motive. Ar fi vorba, în primul rând, de o turbină trimisă companiei Siemens pentru reparații și care nu s-ar mai fi întors din ”service”, din cauza sancțiunilor. Printr-o coincidență uluitoare, în același timp autoritățile rusești au descoperit ”probleme tehnice” pe traseul gazoductului. Între timp, problema turbinei s-a rezolvat, făcându-se pentru ea chiar o derogare de la sancțiunile asupra Rusiei.
La rândul său, Johannes Hahn, comisarul pentru buget, a declarat că nu se aştepta ca Nord Stream 1 să redevină operaţională după săvârşirea lucrărilor.
De asemenea, Tom Marzec-Manser, şeful departamentului de analiză a gazelor la ICIS din Londra, a declarat:
„Reluarea în această dimineaţă a fluxurilor Nord Stream 1 este probabil să conducă la un oftat colectiv de uşurare nu doar din partea pieţei europene a gazelor, ci şi din partea economiei în general”.
“Fluxurile fizice care sosesc în Germania generează un puternic optimism în rândul oficialilor, chiar dacă conducta funcţionează la doar o fracţiune din capacitatea sa totală”.
Contractele futures olandeze pentru prima lună, referinţa europeană, au scăzut cu până la 6,5%, la 145 de euro pe megawat-oră şi s-au tranzacţionat cu 4,1% mai puţin la ora 9:05 la Amsterdam.
După ce preţurile au crescut la mijlocul lunii iunie 2022 din cauza activităţii reduse a conductei NS1, în prezent gazul este în scădere.