Continuă problemele la Gazprom. Invocând probleme tehnice gigantul energetic rus anunţă că opreşte livrările de gaz pe conductei Nord Stream 1. Gigantul energetic rus Gazprom a anunțat vineri, invocând probleme tehnice, că nu este posibilă repornirea la timp a conductei Nord Stream 1, care face legătura cu Germania, scrie The Guardian. Compania rusă urma să reia sâmbătă livrările prin această conductă.
Europa din nou pedepsită. Gazprom anunță că suspendă „pe termen nedefinit” livrările de gaze prin conducta Nord Stream
Într-un comunicat de presă, Gazprom a acuzat deteriorarea motorului cu turbină și nu a dat un interval de timp pentru repornirea conductei. Gigantul rus susține că a detectat o scurgere de ulei la turbina principală cu gaz de la stația de compresoare Portovaya de lângă Sankt Petersburg.
Gazprom a adăugat că turbina nu poate funcționa în siguranță până când scurgerea nu este reparată.
„Până la remedierea problemei, transportul gazului prin gazoductul Nord Stream 1 este suspendat complet”, a comunicat compania rusă.
Ca reacţie la sancţiunile impuse de Occident pentru invadarea Ucrainei, Rusia a redus treptat fluxul de gaze prin conducta Nord Stream 1. Astfel, conducta mai funcționa doar la 20% din capacitate.
Anunțul Gazprom vine și în contextul în care G7 a decis plafonarea prețului petrolului care provine din SUA.
Nord Stream 1 era oprit de două zile, pentru mentenanță
Gazoductul Nord Stream 1 era oprit de două zile, pentru mentenanță, dar trebuia repus în funcțiune sâmbătă, în condițiile în care doar o singură turbină asigură pomparea fluxului de gaz. De altfel, ceva mai devreme, Kremlinul afirmase că funcţionarea gazoductului Nord Stream este „ameninţată” de lipsa pieselor de schimb din cauza sancţiunilor care vizează Moscova pentru ofensiva sa în Ucraina, relatează AFP, preluată de Agerpres.
Nord Stream 1 este principala rută pentru aprovizionarea cu gaze din Rusia către Europa și funcționa la capacitate redusă încă de la jumătatea lunii iunie. De la sfârșitul lunii iulie funcționa la doar 20 la sută din capacitate.
Moscova a subliniat că scăderea livrărilor se datorează exclusiv sancțiunilor, care ar fi cauzat probleme cu întreținerea și repararea turbinelor, fabricate de compania germană Siemens. Germania este cel mai mare client al Gazprom, însă a reușit în câteva luni să-și reducă dependența de Rusia.
Gazprom intervine chiar în ziua în care președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a pronunțat în favoarea plafonării prețului la gazul rusesc
În august, doar 9 la sută din gazul consumat la nivel național era rusesc. Norvegia este acum cel mai mare furnizor al Germaniei.
Pe de altă parte, anunțul Gazprom intervine chiar în ziua în care președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a pronunțat în favoarea stabilirii unui plafon pentru prețul gazului rusesc.
„Cred cu fermitate că este acum momentul pentru o plafonare a preţului gazului rusesc, care vine prin conducte spre Europa. Plafonarea poate fi propusă la nivel european şi există de asemenea baza juridică pentru taxarea suplimentară a profiturilor excepţionale, ca măsură de urgenţă într-un moment de criză”, le-a spus jurnaliştilor oficialul UE, la o reuniune a parlamentarilor conservatori din Germania. Miniștrii energiei din statele membre vor avea o reuniune de urgență la Bruxelles, săptămâna viitoare, pentru a găsi soluții la creșterea accelerată a prețurilor pe piața energiei.