Comisia pentru petiții a Parlamentului European solicită Consiliului European să avizeze favorabil aderarea României și Bulgariei în zona Schengen, asigurând libera circulație, până la încheierea acestui an.
Comisia subliniază faptul că cele două state continuă să îndeplinească criteriile necesare pentru aderare și evidențiază că respingerea lor a generat un sentiment antieuropean și a cauzat prejudicii economiei și mediului, conform unui comunicat publicat pe site-ul legislativului Uniunii Europene.
Rezoluție adoptată în unanimitate
Eurodeputații din Comisia pentru petiții au adoptat marți o rezoluție cu privire la aderarea României și Bulgariei în spațiul Schengen, exprimându-și susținerea în favoarea acestui demers. Prin votul lor, cu 25 de voturi pentru, zero împotrivă și zero abțineri, eurodeputații solicită Consiliului European să voteze până la sfârșitul anului 2023 în favoarea aderării celor două state. Această cerere se bazează pe faptul că atât România, cât și Bulgaria au îndeplinit deja condițiile necesare pentru a deveni membre ale spațiului Schengen.
Decizia Consiliului din 8 decembrie 2022 de a respinge admiterea celor două state, fără a furniza o justificare juridică în legătură cu criteriile de aderare, este regretată de membrii comisiei. Aceștia argumentează că extinderea spațiului Schengen, eliminând controalele la frontiere, ar consolida Uniunea Europeană, conferindu-i o mai mare putere. Persistența României și Bulgariei în afara spațiului de liberă circulație reprezintă, conform eurodeputaților, un obstacol societal și economic pentru companii și populații din cele două state.
Românii și bulgarii, discriminați
Cetățenii din Bulgaria și România se confruntă cu discriminare, întâmpinând întârzieri, dificultăți birocratice și costuri suplimentare atunci când călătoresc sau desfășoară afaceri în străinătate, în comparație cu cetățenii din statele membre ale spațiului Schengen, conform informațiilor prezentate în text. Eurodeputații observă timpii de așteptare la punctele de frontieră, evidențiind că întârzierile experimentate de români și bulgari pot ajunge la câteva ore sau chiar zile, în comparație cu doar 10 minute în absența controalelor la frontierele interne. Aceasta agravează, de asemenea, condițiile de muncă ale șoferilor de camioane.
Prin rezoluție, se solicită Comisiei Europene să evalueze costurile de oportunitate și daunele de mediu suferite de România și Bulgaria începând din iunie 2011 ca urmare a „refuzului nejustificat” de admitere în spațiul Schengen. Se încurajează instituția să analizeze opțiunile pentru compensații financiare, scrie Hotnews.
Situația este încurajată de „propaganda rusă”
Eurodeputaţii mai precizează că situaţia actuală „este instrumentalizată de propaganda anti-UE, inclusiv propaganda rusă”, şi „subminează capacitatea UE de a-şi promova valorile şi buna guvernare în state terţe”.
Comunicatul menționează că Comisia Europeană, executivul Uniunii Europene, a evaluat că Bulgaria și România sunt pregătite să adere la spațiul Schengen. De asemenea, Parlamentul European și-a exprimat în repetate rânduri sprijinul pentru această aderare, cel mai recent prin adoptarea unei rezoluții la data de 5 octombrie 2022 și prin desfășurarea unei dezbateri la data de 14 decembrie 2022. Parlamentul European urmează să-și exprime votul cu privire la această rezoluție în cadrul sesiunii plenare programate între 10 și 13 iulie.