Banca Centrală Europeană a anunțat recent o majorare a dobânzii cheie pe continent, ceea ce ar putea determina o nouă creștere a ratelor în România. De asemenea, se anticipează că Euribor va avea a opta creștere consecutivă din ultimii ani.
Românii care au datorii în euro ar putea fi nevoiți acum să plătească în plus din cauza celei de-a șaptea creșteri consecutive a dobânzii de politică monetară. Ratele de dobândă asociate politicii monetare au un impact direct asupra Euribor, indicele folosit pentru a calcula cursul de schimb al românilor pentru euro.
Euribor, rata dobânzii folosită pentru determinarea dobânzii de politică monetară, ar putea crește până la 4,25%, potrivit analiștilor. Pentru un credit de, să zicem, 50.000 de dolari contractat pe 30 de ani, această creștere ar duce, în consecință, la o majorare a ratei cu peste 25 de euro, adică peste 100 de lei.
Au existat creșteri notabile ale Euribor
Anul trecut, în această perioadă, Euribor era negativ; în prezent este pozitiv. Experții prezic că nu vor avea loc scăderi în viitorul apropiat și chiar că vor apărea creșteri până la sfârșitul anului 2023.
În următoarele câteva luni s-ar putea înregistra o creștere mare a ratelor din România. Dacă indicele este de 4% pentru un credit ipotecar de 50.000 de euro pe un termen de 30 de ani, procentul este pozitiv.
Pe 14 iunie anul acesta, indicele Euribor era de 3,52 puncte procentuale, adică 350 de euro, sau 1736 de lei. Dacă va urca la nivelul declarat de Banca Centrală Europeană, indicele Euribor ar putea crește până la 4,25 puncte procentuale, adică 376 de euro, sau 1856 de lei, până atunci.
Dobânzile continuă să crească
Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de referință cu 0,5% în luna februarie a acestui an, iar pentru luna martie era anticipată o creștere. Această hotărâre va avea un impact asupra tuturor românilor care au credite în euro.
Din cauza accelerării creșterii accelerate a dobânzilor la creditele în lei în 2022, mulți români au trecut la împrumuturi în euro. Veștile actuale nu sunt favorabile, însă, nici măcar pentru ei. Euribor urcă acum alături de ROBOR, IRCC și alte indicie de referință.
Să luăm în calcul o datorie de 100.000 de dolari efectuată pe 30 de ani. În acest timp, rata dobânzii a fost anul trecut de 446 de euro, în timp ce anul acesta este de 630 de euro.
Potrivit Antena 3, dacă rata de schimb crește la 3%, aceasta ar ajunge la 665 de euro, iar dacă crește la 5%, va ajunge la peste 800 de euro.
În plus, cei cu credite neperformante sunt îngrijorați de cursul euro. În semestrul precedent, românii au fost evaluați de creditori cu până la 6,6 milioane de euro.