Fost ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici a declarat duminică la Antena 3 că i-a trimis premierului Nicolae Ciucă o soluție pentru ca prețul carburanților să fie redus.
Eugen Teodorovici spune că i-a trimis premierului soluția pentru impunerea unui preț de 6 lei/l de carburant
„I-am trimis premierului Ciucă soluția pentru prețul la benzină şi motorină. Soluţia există, este legală, se practică, s-a practicat, o spun din experienţă de administraţie ca atunci când vrei să faci, poţi. Se poate introduce prin Ordonanţă de Urgenţă un preţ de referinţă de 6 lei pe litru, pe timp de 6 luni sau 12 luni, este posibil acest lucru pe legea concurenţei, după care Guvernul poate să scadă şi TVA de la 19% la 5%. Ar fi o măsură extraordinar de bună”, a declarat Teodorovici.
Fostul ministru al Finaţelor spune c deocamdată nu a primit un răspuns, dar este de părere că atunci când vrei, poţi.
„Deocamdată nu am nici un răspuns și aștept să fie o măsură pe care Guvernul s-o ia, ceea ce înseamnă scăderea prețului la benzină și motorină și o spun din experiența pe care o am ca ministru de Finanțe. Atunci când vrei să faci, poți.
Teodorovici este de părere că preţul corect este de 6 lei.
„Am propus o măsură care spune următorul lucru: la 1 ianuarie 2022, prețul aproximativ la motorină și benzină era pe undeva pe la 6 lei. Considerând că acesta era prețul corect, dacă ne uităm la pretul barilului de petrol de atunci și de acum. Variația prețulului la petrol nu justifică prețul exagerat de mare astăzi, la aproape 10 lei per litru.
Cu alte cuvinte, se ia acest preț ca fiind prețul de referință, eventual o medie a prețurilor la motorină sau la benzină la 1 ianuarie 2022, la primii trei, cinci benzinari din România.
Acest preț de referință trebuie impus de Guvernul României printr-o ordonanță de urgență de la 1 iulie, pentru 6 luni sau 12 luni, pentru că se poate face pe legea concurenței acest lucru”.
Cu acest preţ, spune fostul ministru, Guvern îşi poate permite să scadă TVA-ul de la 19% la 5%.
„Odată ce se impune un preț de referință, cel de aproximativ 6 lei, Guvernul își poate permite să scadă TVA-ul de la 19% la 5%, astfel încât diferența aceasta destul de importantă din TVA să se regăsească la pompă, implicit la buzunarul fiecărui consumator, deci implicit cu efecte pozitive în economie pe verticală și orizontală.
Ar fi o măsură extraordinar de bună și de un impact foarte bun pentru economie”, a mai spus acesta.