Actual

Etapele tranziției în schimbul de putere dintre Donald Trump și Joe Biden. Cum se va realiza procesul?

Etapele tranziției în schimbul de putere dintre Donald Trump și Joe Biden. Cum se va realiza procesul?

Etapa tranziției în schimbul de putere dintre Donald Trump și Joe Biden va cunoaște o finalitate pe data de 20 ianuarie, atunci când Joe Biden va depune jurământul oficial. Cu toate acestea, cele două tabere politice din Statele Unite ale Americii promit o atitudine tensionată în acest proces.

Joe Biden, va deveni oficial pe 20 ianuarie, cel de al 46-lea președinte al Statelor Unite. Însă această trecere de la vechea spre noua administrație va cunoaște numeroase dificultăți, chiar dacă sunt prezente unele reglementări pentru a facilita tranziția. Renumitul lector la Universitatea Paris-II și specialist în Statele Unite, ne arată faptul că,„Legislația americană stabilește un cadru clar pentru transferul de competențe între un președinte în exerciţiu și succesorul său la Casa Albă”, pe când un raport publicat de ”Transition Integrity Project” transformă perioada de timp rămasă, ca o luptă în apărarea intereselor personale și apărarea lui Donald Trump.

Victoria la limită a lui Joe Biden, după patru zile tensionate, nu este însă recunoscută oficial de către Donald Trump. După o campanie plină de atacuri personale, se pare că președintele aflat încă în exercițiu, promite să îngreuneze tranziția de putere în detrimentul bunei desfășurări a afacerilor țării. Pentru a avea acces la informațiile venite de la agențiile federale este necesară o decizie administrativă care să înceapă procesul de tranziție, decizie ce poate fi amânată în contextul în care echipa de campanie a lui Trump a întreprins mai multe acțiuni legale de renumărare a voturilor din multe state decisive.

Poate echipa lui Joe Biden să înlăture eventualele piedici?

Se pare însă că Joe Biden a conceput un plan împreună cu echipa sa în ceea ce privește tranziția de putere și dificultatea realizării acesteia. Legea ”Presidential Transition Act” vine în ajutorul acestora prin reglementările cu scopul de a limita riscurile politizării, oferind înalților oficiali de carieră o putere semnificativă asupra transferului de date și de expertize, democratul Tef Kaufman fiind responsabil de îndeplinirea obiectivelor. Prima preocupare pentru mandatul lui Joe Biden va deveni formarea unui guvern și numirea în funcții cheie a peste 4000 de persoane ( 1200 de persoane dintre acestea având nevoie și de confirmarea Congresului).

Același raport, ”Transition Integrity Project”, realizat de foști oficiali guvernamentali și politicieni bipartizani, universitari și jurnaliști, aduce în discuție potențialele măsuri pe care Donald Trump ar putea să le întreprindă în interes personal, prin injectarea de fonduri federale în propriile sale afaceri, „prin negocierea unor acorduri cu țări străine” sau chiar prin distrugerea „documentelor care ar putea implica guvernele străine și partenerii financiari”, potrivit Rador.