Lifestyle

Ești fumător? Acesta este motivul pentru care ar trebui să mănânci o mandarină în plus ZILNIC

Ești fumător? Acesta este motivul pentru care ar trebui să mănânci o mandarină în plus ZILNIC

Populara aplicație are o comandă rapidă, mai puțin cunoscută, care permite utilizatorilor să trimită oricărei persoane de contact o locație falsă, chiar și în timp real.

Fumul de tutun îi determină pe fumători să fie expuși la daune suplimentare cauzate de radicalii liberi în comparație cu populația nefumătoare.

Dacă ești fumător, cel mai bine este să renunți la acest obicei cât mai curând posibil. Nu există formule magice pentru a compensa efecte grave ale tutunului sau pentru a-l face inofensiv. Consumul de tutun este legat de un risc crescut de boli cardiovasculare, unele tipuri de cancer și multe alte afecțiuni de care pachetul tău de tutun ți le amintește în fiecare zi. Renunțarea la acest obicei urât nu este întotdeauna ușor.

Pandemia de coronavirus a fost, de asemenea, un punct de cotitură pentru fumători. Nu numai datorită faptului că fumatul crește riscul de a suferi o formă gravă de COVID -și chiar de a muri din cauza infecției, ci și pentru că fumul de tutun poate răspândi virusul la o distanță mai mare și, prin urmare, cresterea numarului de infectii daca fumatorul este infectat. Fumatul slăbește, așadar, propria sănătate și a celor din jur și, prin urmare, organismul are nevoie de un impuls al unor nutrienți importanți.

Nevoi mai mari

Acest lucru se reflectă în site-ul web al National Institutes of Health din Statele Unite. Potrivit acestei instituții, fumătorii au nevoie de 35 de miligrame mai mult de vitamina C în fiecare zi – bărbații adulți care nu fumează au nevoie de 90 de miligrame și femeile care nu fumează de aceeași vârstă, 75 de miligrame. Încorporarea a 35 de miligrame suplimentare de vitamina C în dieta zilnică nu este dificilă. Potrivit Fundației Spaniole pentru Nutriție (FEN), 100 de grame de mandarină conțin această cantitate de vitamina C și, în orice caz, majoritatea acestor fructe depășesc această greutate pentru fiecare unitate: același organism calculează că o porție de mandarină cântărește 170 de grame.

Acest lucru se datorează faptului că fumătorii sunt expuși la o cantitate suplimentară de radicali liberi, substanțe care dăunează celulelor și sunt asociate cu îmbătrânirea. Radicalii liberi se formează în corpul nostru în mod natural odată cu descompunerea alimentelor sau prin expunerea la poluarea din orașe. În afară de îmbătrânire, acumularea acesteia este legată de dezvoltarea unor boli grave precum bolile cardiovasculare sau unele tipuri de cancer. Pentru a contracara o parte din efectele negative ale acestor radicali liberi în organism, este important să luați antioxidanți iar printre aceste substanțe se numără, tocmai, vitamina C.

Cu toate acestea, aceasta nu este singura proprietate a acestei vitamine binecunoscute. Este un compus foarte important pentru a genera proteinele care sunt folosite în repararea și creșterea anumitor țesuturi ale corpului. În acest sens, acțiunea sa este legată și de vindecarea rănilor. Din acest motiv, absența vitaminei C produce scorbut, o boală caracterizată prin cauzarea de gingivite și sângerări ale pielii. Aceste țesuturi sunt deteriorate în absența acestei substanțe importante.

Împotriva anemiei

Cu toate acestea, scorbutul poate provoca, de asemenea, slăbiciune generală și anemie. Cea mai frecventă cauză a acestei ultime boli este, după cum știm deja, lipsa fierului și, deși nu bănuiai, vitamina C poate fi cheia pentru combaterea acesteia. O altă funcție a vitaminei C este de a ajuta organismul să absoarbă mai mult fier din alimente. În special, fierul care provine din alimente pe bază de plante precum lintea sau spanacul.

Corpul uman, prin el însuși, absoarbe între 10% și 25% din fier din alimentele de origine animală. Deși poate părea puțin, din alimente vegetale absoarbe o cantitate și mai mică: mai exact, între 2% și 5% din tot ceea ce conține un anumit aliment. Aceasta deoarece, pe măsură ce trec prin sistemul digestiv, moleculele de fier se întâlnesc cu taninurile, fitații și fosfații, care împiedică absorbția lor în intestin.

În timp ce fierul din alimente de origine animală – cunoscut sub numele de fier hem – este conținut într-o moleculă de hemoglobină, care îl protejează de substanțele menționate anterior, fierul din plante – nu hem – este o moleculă simplă care se deteriorează ușor în contact cu taninurile, fitații și fosfații. . Vitamina C ajută la blocarea daunelor acestor substanțe și, datorită acesteia, se absoarbe mai mult fier.