Plafonul ajutorului de minimis din cadrul programului Tomata 2023 este stabilit la 3.000 de euro pentru fiecare beneficiar calificat. Terenul sau sera beneficiarului trebuie să aibă o suprafață de cel puțin 1.000 de metri pătrați și să producă cel puțin 3 kg de roșii pe metru pătrat pentru a fi calificat.
În comparație cu anii anteriori, programul Tomata 2023 a suferit ajustări substanțiale care au îmbunătățit termenele, condițiile și plățile pentru producători. Perioada de comercializare a produselor a fost prelungită cu 15 zile, iar procesul de aplicare a fost prelungit cu 18 zile, ca parte a eforturilor guvernului de a ajuta fermierii.
Perioada de comercializare a produselor a fost prelungită cu 15 zile
Guvernul a fost de acord să prelungească perioada în care fermierii înscriși în Programul Tomata își pot vinde fructele, la cererea Ministerului Agriculturii. Prin urmare, data limită pentru vânzarea articolelor a fost mutată de la 30 iunie la 15 iulie. Alegerea a fost făcută ca răspuns la îngrijorările producătorilor de legume care au avut probleme în a respecta data anterioară din cauza schimbărilor de temperatură din primăvară.
80% dintre fermierii înscriși în programul pentru tomate au reușit să își vândă recolta până la sfârșitul lunii iunie, potrivit datelor publicate de Direcțiile Județene pentru Agricultură. Autoritățile au fost de acord să prelungească fereastra în care pot fi depuse documente suplimentare la direcțiile agricole județene pentru a veni în sprijinul celorlalți fermieri. Data limită pentru depunerea acestor documente a fost ridicată până la 18 iulie, inclusiv.
Aproximativ 80% dintre fermierii care au participat la programul Tomata au reușit până acum să își vândă recolta, potrivit datelor furnizate de direcțiile agricole județene. Subvenția pentru tomate se acordă ca ajutor de minimis pentru culturile cultivate în sere și solarii, care sunt spații protejate. Având în vedere că inițiativa se concentrează mai ales pe produsele de bază cultivate în afara sezonului de vegetație, fermierii au început să planteze răsaduri de roșii.
Fermierii primesc 3.000 de euro
Direcțiile Agricole Județene (DAJ), care sunt responsabile de acceptarea și administrarea cererilor fermierilor, precum și de verificarea și controlul respectării cerințelor programului, desfășoară inițiativa Tomate 2023. Reprezentanții DAJ efectuează controale la fața locului pentru a se asigura că beneficiarii îndeplinesc cerințele de eligibilitate. Procedura de plată a fermierilor este, de asemenea, gestionată de DAJ.
„Facem precizarea că, inițial, producția obținută trebuia valorificată până la data de 30 iunie, însă din cauza temperaturilor fluctuante din primăvara anului 2023, reprezentanții cultivatorilor de legume au invocat întârzierea perioadei de fructificare a tomatelor și au transmis solicitări pentru prelungirea acestui termen”, au transmis reprezentații Guvernului, potrivit RomâniaTV.
Programul Tomate 2023 oferă un ajutor de minimis de 3.000 de euro fiecărui beneficiar eligibil. Terenul sau sera fermierului trebuie să aibă o suprafață de cel puțin 1.000 de metri pătrați și să producă cel puțin 3 kg de roșii pe metru pătrat pentru a fi eligibil.