Social

Este oficial. Variola maimuței, primul caz, a trecut granița și avem pacient în Capitală

Este oficial. Variola maimuței, primul caz, a trecut granița și avem pacient în Capitală

Este oficial, s-a dat anunțul, a ajuns și la noi, în România. Specialiștii avertizau, anterior, că acest virus se răspândește în toată lumea, mai devreme sau mai târziu. Așa că, variola maimuței a trecut granița și a ajuns și la noi în țară.

Este oficial. Variola maimuței, primul caz, a trecut granița și avem pacient în Capitală

Primul caz de variola maimuței din România a fost raportat, luni, în București, transmite Ministerul Sănătății, prin intermediul unui comunicat media.

Este vorba de un bărbat de 26 de ani care a călătorit în mai multe țări din Europa, care înregistrau multe cazuri de monkeypox. Potrivit datelor oferite de Ministerul Sănătății, la acest pacient boala a debutat în urmă cu 4 zile, iar bărbatul s-a prezentat de urgență, la spital, abia în cursul nopții precedente.

Acum, starea bărbatului este bună. Pacientul cu numărul unu primește tratament simptomatic într-un spital din București și se află în izolare.

Este vorba despre un bărbat în vârstă de 26 de ani din București. Acesta a fost diagnosticat în cursul zilei de astăzi în urma investigațiilor de laborator. Boala a debutat în urmă cu 4 zile iar pacientul s-a prezentat la spital în cursul nopții precedente. Starea bărbatului este bună. Pacientul primește tratament simptomatic și se află în izolare.

Din anamneză, rezultă că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe țări din Europa unde există numeroase cazuri de infecție cu variola maimuței”, se arată în comunicatul Ministerul Sănătății.

Medicii au realizat anamneza în cazul pacientului şi astfel au aflat că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe ţări din Europa unde există numeroase cazuri de infecţie cu variola maimuţei, după cum a comunicat Ministerul Sănătății. Despre partenerul pacientului nu s-a spus dacă este carantinat și el.

Dr. Adrian Marinescu, la întrebările presei, a spus că pacientul nu este internat în spitalul Matei Balș.

Acest caz este în desfășurare și se derulează o anchetă epidemiologică efectuată de DSP București.

Primul pacient diagnosticat cu variola maimuței în România va sta în izolare 21 de zile de la momentul apariției simptomelor. Bărbatul este internat în acest moment. Ministerul Sănătății nu a dezvăluit la ce spital, din motive care țin de confidențialitatea pacientului.

Date informative

Simptomele sunt adesea uşoare, deşi leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupţii cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpului – inclusiv în contextul actual particular – în jurul organelor genitale şi anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflaţi şi leziuni la nivelul gurii şi ochilor.

Cum se transmite variola maimuței: prin contact cu fluidele corporale sau picături de salivă de la persoanele sau animalele infectate. Dar nu se transmite ușor.

Nu există vaccin sau tratament special destinat acestei patologii: „Prevenția poate fi realizată prin vaccinarea împotriva variolei umane, metodă care și-a verificat eficacitatea chiar în anul 2003, când s-a stopat răspândirea acesteia în Statele Unite ale Americii”, spune medicul Florin Roșu.

Vaccinurile contra acestei boli urmează să fie achiziționate de CE și distribuită țărilor UE, în cantități mici.

Infecția cu virusul provoacă o boală ușoară, care se vindecă spontan, în câteva săptămâni, explică dr. Florin Roșu, medic ATI, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași.

Foto: evz/video: youtube