În mod oficial, grupul Enel și-a anunțat exit-ul din România, renunțarea la operațiunile din România fiind programată pentru anul viitor.
Enel, unul dintre cei mai mari investitori privați din România în domeniul energetic din 2005
Se precizează faptul că:
- Enel (având sediul la Roma, Italia) este unul dintre cei mai mari investitori privați din România în domeniul energetic, cu operațiuni în sectorul distribuției și furnizării de electricitate, precum și al producției de energie electrică din surse regenerabile, din anul 2005.
- Enel-Distribuție operează rețele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei zone importante ale țării (Muntenia Sud – inclusiv București, Banat și Dobrogea) și acoperă o treime din piața locală de distribuție.
„Nu are sens să investești într-un mediu excesiv de punitiv”
După pierderi trimestriale în România de 154 milioane euro, directorul financiar al Enel, Alberto De Paoli, a declarat, în luna Mai 2021, că regulile de plafonare a prețurilor și cele legate de tarifele de distribuție din România „afectează grav” rezultatele din această țară: „Nu are sens să investești într-un mediu excesiv de punitiv”, a spus De Paoli, întrebat dacă reglementările din România ar putea afecta prezența grupului în țară.
Ce va face Enel în continuare
Potrivit anunțului de azi, 22 noiembrie 2022, în contextul actualizării strategiei sale pentru perioada 2023-2025, Enel plănuiește vânzări de active în valoare de 21 miliarde de euro pentru a-și reduce datoria netă și pentru a se axa pe șase piețe principale.
Cea mai mare mare reducere a datoriei, de 12 miliarde de euro, este estimată pentru anul viitor. Ca urmare, cea mai mare parte a planului de cesiune de active (care va viza, printre altele, activele din Argentina, Peru și România) va fi derulată până la sfârșitul anului 2023.
În Europa, Enel are în plan să se concentreze pe piețele din Italia și Spania. Enel își propune să atingă o țintă de 51-52 de miliarde de euro pentru datoria netă până la sfârșitul anului viitor, de la 69 de miliarde de euro la sfârșitul lunii septembrie.
De altfel, vânzarea de active face parte din strategia Enel de rotație a activelor în ideea de a crește finanțarea pentru noi investiții, potrivit profit.ro