Guvernul şi partenerii sociali au căzut de acord în privinţa majorării salariului minim brut garantat în plată la 3.000 de lei – din care 200 de lei scutiţi de impozit şi contribuţii de asigurări, în urma discuţiilor purtate la Palatul Victoria, la reuniunea Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, la care a participat şi premierul Nicolae Ciucă.
Este oficial. De la 1 ianuarie 2023, salariul minim va fi de 3.000 de lei, iar cel din construcţii va creşte la 4.000 de lei
În cursul discuţiilor au fost analizate propunerile patronatelor şi sindicatelor legate de majorarea salariului minim pe economie începând cu 1 ianuarie 2023.
“Guvernul şi partenerii sociali au căzut de acord în privinţa majorării salariului minim brut garantat în plată la 3.000 de lei – din care 200 lei scutiţi de impozit şi contribuţii de asigurări. Totodată, s-a stabilit ca salariul minim pentru sectorul construcţiilor să crească la 4.000 de lei tot de la 1 ianuarie 2023”, se arată în comunicat.
Şeful Executivului a punctat că discuţia cu partenerii sociali a fost necesară pentru se veni cu o soluţie realistă.
“Am considerat necesar să ne consultăm pe acest subiect cu partenerii sociali, pentru ca, în funcţie de propunerile lor şi de perspectivele bugetare pentru anul viitor, să venim cu o soluţie realistă pentru contextul actual”, a declarat Nicolae Ciucă, citat în comunicat.
La reuniunea Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, din partea Guvernului au mai participat ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu şi ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja.
Ultima întâlnire în formula aceasta a avut loc pe 16 noiembrie, atunci când ministrul Muncii, Marius Budăi a declarat că la jumătatea anului 2022 am pus la dispoziţia mediului de afaceri o sumă de 200 de lei pe care să o poată asigura ca şi salariu angajaţilor săi
„De la jumătatea anului 2022 am pus la dispoziţia mediului de afaceri o sumă de 200 de lei pe care să o poată asigura ca şi salariu angajaţilor săi, o sumă de 200 de lei unde statul nu percepe nicio taxă. Până acum a fost la decizia angajatorului, acum ne dorim să o introducem în cei 3.000 de lei şi să continuăm această practică şi anume să nu-i taxăm”, a declarat atunci Marius Budăi.