AEMET, agenția meteorologică spaniolă, a declarat anul 2022 drept cel mai cald și al treilea cel mai secetos din istorie și anul în care a căzut a treia cea mai mică cantitate de precipitații.
Este oficial. Anul 2022 este cel mai cald și al treilea cel mai secetos din istorie. Și cum arată viitorul meteo
Potrivit agenției meteorologice din Spania, la 21 decembrie, anul 2022 este primul an în care temperatura medie pentru întregul an a depășit 15C.
De asemenea, în acest an a fost înregistrată cea mai ridicată temperatură diurnă, cel puțin zece orașe depășind recordul anterior. Nopțile neobișnuit de calde au fost, de asemenea, o caracteristică a anului, contribuind la depășirea temperaturii medii de 15C.
Cei mai călduroși patru ani de la începutul înregistrărilor, în 1961, au avut loc începând cu 2015, iar în viitor se preconizează că vor fi și alte temperaturi anormal de ridicate.
În pofida unor precipitații bune, anul 2022 este al treilea cel mai secetos înregistrat vreodată, precipitații mai scăzute având loc doar în 2005 și 2017.
Anul 2022 a fost un an neobișnuit de uscat și cald în întreaga Europă, incendiile de vegetație pârjolind sute de mii de hectare și distrugând culturile. De asemenea, multe persoane și-au pierdut viața în infernurile toride.
În unele zone din Europa rămân, în continuare, restricții de apă pe care autoritățile sperau să le ridice, dar nu toate rezervoarele au revenit la niveluri normale.
Schimbările climatice sunt acuzate, în principal, că au făcut ca anul 2022 să fie cel mai cald și al treilea cel mai secetos din istorie.
Ultimii ani au fost din ce în ce mai săraci în precipitații
„Dacă ne uităm la progresia statistică, ultimii ani au fost din ce în ce mai săraci în precipitații. Temperatura a crescut de la an la an. Pe baza acestor modele, anul 2023 nu va putea face excepție. Este posibil să se alăture seriei anilor celor mai călduroși”, a relatat, într-o intervenție televizată, meteorologul Elena Mateescu, de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) România.