Unde-i lege, nu-i tocmeală! Prin urmare, legislatorii români nu au stat mult pe gânduri și au adus modificări la legislația deja existentă. Regulile privind emiterea și conținutul actelor civile, adică a celor de naștere, căsătorie sau deces românești, au suferit recent o serie de schimbări importante, după apariția unei legi în acest sens. Astfel, acum, modificarea sau completarea fără drept ori plastifierea actelor de stare civilă duce automat la anularea lor, iar părinții nu le pot da mai mult de trei prenume copiilor, scrie avocatnet.ro.
Este lege! Un copil în România poate avea doar trei prenume!
Părinții nu mai pot pune copiilor câte prenume vor. Mai exact, atunci când înregistrează nașterea unui copil la oficiul stării civile, părinții nu mai pot da mai mult de trei prenume copilului (fără a se ține seama de numele de familie).
La solicitarea schimbării numelui nu se mai cer copii legalizate ale actelor de stare civilă, ci doar fotocopii. Astfel, cei ce vor să-și schimbe numele, indiferent de motiv, nu mai trebuie să prezinte acum autorităților copii legalizate ale actelor de stare civilă, așa cum era înainte, ci doar fotocopii ale acestor documente.
Au apărut noi cazuri de schimbare a numelui sau prenumelui persoanelor fizice pe cale administrativă. Concret, au apărut patru noi situații. Acum se poate cere schimbarea numelui sau a unui prenume și atunci când o persoană este cunoscută după un anumit prenume pe care, din punct de vedere legal, nu îl are, atunci când soții sau unul dintre ei doresc/dorește să schimbe numele de familie pe care l-au/l-a purtat în timpul căsătoriei, atunci când unul dintre soți dorește să renunțe la numele purtat în timpul căsătoriei sau în cazul în care părintele căruia i-a fost încredințat un minor, dacă se recăsătorește și își schimbă numele de familie, solicită ca minorul să poarte noul nume.
La schimbarea numelui scris greșit de autorități în actele de stare civilă, unul dintre pașii procedurii a fost eliminat. Practic, persoanele care cer acum schimbarea numelui din cauza faptului că un reprezentant al statului, fie din neatenție, fie pentru că nu cunoștea regulile aplicabile din domeniu, l-a greșit atunci când l-a scris într-un certificat de stare civilă nu mai sunt nevoite să publice cererea în Monitorul oficial.
Actul normativ vizează modificarea şi completarea Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, precum şi abrogarea Ordonanței Guvernului nr. 41/2003 privind dobândirea şi schimbarea pe cale administrativă a numelor persoanelor fizice și aduce mai multe schimbări în procedura privind eliberarea actelor de stare civilă.
Aceste prevederi au fost publicate și în presa din Republica Moldova, pe portalul avocaturii, pentru ca oamenii de acolo, care doresc să obțină, în continuare, cetățenia română, prin redobândire, să știe care este ultima actualizare a legii în România.