„Pot alimentele potrivite să îmbunătățească într-adevăr șansele de a avea un copil?”, poate aceasta este una dintre întrebările cel mai des adresate de către cei care doresc să aibă un copil. Un studiu recent scoate la iveală unele dintre cele mai importante aspecteîn legătură cu acest aspect.
Pe lângă multitudinea de suplimente promovate ca fiind destinate stimulării fertilității, există, de asemenea, o serie de alimente care se presupune că ar trebui să ajute la obținerea unei sarcini sănătoase. Printre toate miturile și strategiile de marketing, care sunt, astfel, dovezile reale ce se referă la legătura dintre consumarea anumitor alimente și sporirea fertilității, atât masculine, cât și feminine, și pentru a ajuta la dezvoltarea sănătoasă a fătului?
Alimentația și fertilitatea
Pentru început, atunci când vine vorba de susținerea unei sarcini și a unui făt sănătos, anumiți nutrienți pot face într-adevăr diferența, cum ar fi acidul folic. Atunci când este administrat înainte și în timpul sarcinii, s-a demonstrat științific că ajută la prevenirea atât a anencefaliei, un defect congenital al creierului copilului, cât și a spina bifida, care afectează coloana vertebrală a copilului. Deoarece aceste defecte se dezvoltă foarte devreme în timpul sarcinii, adesea înainte ca femeia să știe că este însărcinată, Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA recomandă ca toate femeile de vârstă reproductivă să ia 400 micrograme (mcg) de acid folic în fiecare zi.
Apoi, se recomandă și asocierea acestuia cu alimente de bază, cum ar fi cerealele, cu acid folic, care poate oferi o protecție și mai puternică, deoarece multe sarcini sunt neplanificate. Se estimează că, în 2019, programele eficiente de fortificare au prevenit 22% din cazurile potențiale de spina bifida și anencefalie prevenibile prin acid folic, la nivel mondial.
Există dieta perfectă?
Ce se întâmplă cu alte alimente și suplimente? Există o „dietă pentru fertilitate” care să vă maximizeze șansele de a avea un copil? Eu bine, pentru a răspunde la această întrebare, este util să defalcăm principalele motive de infertilitate. În Statele Unite, după un an de relații sexuale neprotejate, 15% dintre cupluri nu reușesc să conceapă un copil. Din partea femeilor, este posibil ca ovarele să nu poată produce ovule sănătoase sau ca ovulul să nu se poată deplasa de la ovare la uter, de exemplu, din cauza trompelor uterine blocate. Chiar dacă ovulul reușește să parcurgă cu succes acest drum, este posibil ca acesta să nu se atașeze la mucoasa uterină sau să nu supraviețuiască după ce s-a atașat.
În ceea ce privește bărbații, calitatea spermatozoizilor este crucială pentru fertilitate. Aceasta include capacitatea lor de a se mișca eficient (motilitate), forma și dimensiunea lor (morfologie) și câte sunt într-o anumită cantitate de spermă (numărul de spermatozoizi). O serie de factori pot amenința calitatea spermei, inclusiv problemele de mediu, cum ar fi poluarea. Chiar și în urma testelor, cauza infertilității poate să nu fie întotdeauna clară: aproximativ 15% din cazurile de infertilitate rămân inexplicabile.
În timp ce niciun aliment sau supliment individual nu va fi o soluție rapidă pentru oricare dintre aceste probleme potențiale, experții spun că dieta poate juca un rol benefic pe tot parcursul procesului de încercare de a concepe și dincolo de acesta.
Hrana, esențială pentru fertilitate
Cel mai evident, este esențial să fii bine hrănit/hrănită. Consecințele malnutriției pot fi devastatoare pentru sănătatea prenatală. Probabil că cele mai cunoscute descoperiri în acest domeniu provin dintr-un studiu asupra bebelușilor concepuți în timpul așa-numitei „ierni olandeze a foametei” din 1944; o foamete de opt luni care a avut loc atunci când naziștii au tăiat aprovizionarea cu alimente în Olanda la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Viitoarele mame supraviețuiau cu doar 400 de calorii pe zi, o fracțiune din aportul necesar pentru o sarcină sănătoasă.
Bebelușii concepuți în acea perioadă s-au confruntat cu o serie de consecințe negative asupra sănătății, printre care faptul că erau mai scunzi și mai slabi decât cei născuți înainte sau după ei și că aveau capul mai mic. La vârsta adultă, aceștia au avut rate mai mari de obezitate, diabet și schizofrenie și au avut tendința de a muri mai devreme decât în mod normal.
Pentru cei care au acces la hrană suficientă, este totuși important să obțină combinația corectă de nutrienți. În timp ce discuțiile în jurul alimentelor benefice se concentrează adesea pe fertilitatea feminină, a existat o conștientizare tot mai mare a modului în care dieta poate afecta, de asemenea, fertilitatea masculină.
Studii, cercetări și concluzii
Un studiu realizat în 2015 pe cupluri în care consumul de carne al bărbaților, și mai ales tipul de carne pe care îl consumau, a afectat rezultatul, măsurat prin ratele de fertilizare. Consumul mai multor cantități de carne de pasăre de curte a avut un impact pozitiv asupra ratelor de fertilizare, în timp ce consumul de carne procesată (cum ar fi șunca și cârnații) a avut un impact negativ. Bărbații care au mâncat cele mai puține carne procesată, cu o medie de mai puțin de 1,5 porții pe săptămână, au avut 82% șanse de a obține o sarcină cu partenera lor, în timp ce bărbații care au mâncat cele mai multe carne procesată, cu o medie de 4,3 porții pe săptămână, au avut doar 54% șanse.
Un studiu condus de cercetătorii de la Universitatea Queensland din Australia a arătat că ceea ce mănâncă tații are un efect de durată asupra sănătății viitoare a copiilor lor nenăscuți. Echipa a analizat datele privind alimentația a aproape 200 de cupluri care au primit îngrijire prenatală la cea mai mare maternitate din Australia, Spitalul Mater Mothers Hospital din Brisbane. Studiul a constatat că aportul alimentar al bărbaților l-a influențat puternic pe cel al femeilor, iar acesta, la rândul său, a avut un impact asupra copilului în curs de dezvoltare. Alte studii sugerează că greutatea tatălui poate avea un efect intergenerațional, influențând greutatea copilului, informează cei de la BBC.