Lifestyle

Este bună brânza pentru diabetici? Sfaturi importante despre consumarea acestui aliment

Este bună brânza pentru diabetici? Sfaturi importante despre consumarea acestui aliment

Persoanele cu diabet pot introduce acest aliment în dieta lor, deși este important să se acorde atenție cantității de sare și grăsimi pe care le conține.

Brânzeturi în boala diabetică

Diabetul este o boală care afectează un număr mare de oameni din întreaga lume. Se caracterizează prin niveluri ridicate de glucoză în sânge din cauza lipsei totale sau parțiale de insulină sau a unui răspuns insuficient la aceasta. În timp, pot apărea leziuni vasculare.

Bunele obiceiuri de viață sunt foarte importante în tratarea persoanelor cu diabet. În plus, acestea previn sau întârzie apariția posibilelor complicații. Excesul de greutate și hipertensiunea arterială sunt două dintre condițiile pe care este de dorit să le evitați.

Laptele și derivații săi, cum ar fi brânza sau iaurtul, sunt alimente nutritive și toată lumea le poate mânca dacă dorește. În cazul diabetului, este important să se țină seama de unele aspecte legate de compoziția acestuia.

Poate brânza să afecteze nivelul zahărului din sânge?

Uneori se crede că persoanele cu diabet nu pot mânca brânză, deoarece prezența lactozei (zahărul principal din lapte) ar putea crește glicemia. Indicele glicemic (IG) este un indicator care este utilizat pentru a măsura modul în care un aliment este capabil să crească aceste niveluri.

După cum este indicat de Fundația pentru Diabet din Marea Britanie, laptele și alte produse lactate au un indice glicemic scăzut datorită efectului protector al proteinelor din lapte care încetinește golirea stomacului.

În plus, unele studii științifice publicate în Jurnalul American de Nutriție Clinică arată existența unei relații între aportul de lactate și un risc mai mic de diabet de tip 2. Deși nu sunt analize concludente, acestea oferă date de luat în considerare.

Persoanele cu diabet pot consuma aceste brânzeturi recomandate

Persoanele cu diabet pot consuma brânză (cottage, ricotta, Neufchâtel, emmentaler, quark-brânză ușoară și cremoasă) în porții adecvate și le pot alege pe cele care au niveluri mai scăzute de sare și grăsimi saturate, precum și un aport energetic mai mic. O porție recomandată este de 30 de grame pentru brânzeturile tari și între 50 și 70 de grame pentru cele mai proaspete, informează MejorConSalud.