În toate țările europene se vorbește astăzi despre economie la energie electrică, gaze și alte resurse naturale, precum petrolul. Dar cel mai mult, ne gândim fiecare dintre noi cum să economisim în propriile case și apartamente.
Specialiștii ne ajută în acest sens, analizând fiecare obiect cu potențial consum mare pe care îl putem avea în locuința noastră. Centralele mai vechi de șapte ani pot reprezenta o problemă. Vă spunem care sunt aceasta.
Este bine să știm. Ce trebuie să facem urgent dacă avem centrale mai vechi de șapte ani, pentru că există o problemă
Conform opiniei specialiștilor în domeniu, centralele termice, mai vechi de șapte ani, devin mari consumatori de curent, ca urmare a scăderii randamentului acestora. Cu alte cuvinte, spun specialiștii, în această situație ar fi necesară o nouă investiție într-o nouă centrală de apartament cu consum de energie mai mic, cât mai urgent posibil, mai ales că iarna, după cum se vede, se apropie cu pași repezi.
În general, în funcție de apartament și de suprafața acestuia, o centrală relativ nouă consumă aproximativ 2,110 MWh. Aici luăm în calcul un apartament de 65 de metri pătrați și un consum real lunar de 200 metri cubi de gaz. Dar în cazul unei centrale mai vechi de șapte ani, consumul crește simțitor, spun specialiști, citați de media.
”Dacă avem o centrală termică mai veche de 7 ani, ar fi timpul să ne gândim să o schimbăm.
Radanametul unei centrale vechi scade semnificativ față de cel al uneia noi. Puterea calorică, modul în care consumă energie electrică și gaze sunt esențiale pentru un consum mai mic.
Sunt în momentul de față centrale termice pe gaz care consumă cu până la 40% mai puțin gaz și curent față de cele de acum 10 ani.”, sunt de părere mai mulți specialiști.
Prin urmare, dacă vă aflați într-o astfel de situație, singura soluție de a scade consumul de curent este achiziția unei centrale noi.
Oricum ar fi rămâne întrebarea: cum putem micșora costurile lunare
Cea mai bună metodă pentru a monitoriza consumul este utilizarea unui termostat, care ne va ajuta să reglăm temperatura în locuinţă pe toată durata unei zile, chiar și de la distanță, deși aceasta din urmă depinde de performanța acestuia.
În cazul în care centrala nu va fi folosită pentru un timp îndelungat, putem activa funcțiile de siguranță, anti-îngheț și anti-blocare, ceea ce ar reduce semnificativ consumul de gaze.
Consumul de gaze va putea fi redus semnificativ, chiar și cu 30-45%, dacă izolarea termică a locuinţei este realizată eficient. Există totodată și o serie de recomandări pentru temperaturile potrivite din locuință. Este indicat ca în sufragerie să fie o temperatură de 20 de grade Celsius, în dormitor de 19 – 20 de grade şi în baie de 22 de grade Celsius. Un amplu material pe aceasta temă putem citi aici.
De teama costurilor ridicate și profitând de sezonul cald de afară, cu siguranță că mulți oameni nu au deschis încă centralele, dar sezonul rece se apropie așa că ar fi bine să ne pregătim din timp, calculând fiecare pas care ar putea ajuta, în viitor, bugetul familiei noastre.