Lifestyle

Este bine să știm: Când schimbăm cauciucurile de vară cu cele de iarnă și care sunt amenzile dacă nu ”încălțăm” mașina

Este bine să știm: Când schimbăm cauciucurile de vară cu cele de iarnă și care sunt amenzile dacă nu ”încălțăm” mașina

Vremea este din ce în ce mai imprevizibilă. În acest zile, a nins la munte. Duă cum au fost postate fotografii și filmări, pe gfrupurile de social media, se putea vedea o ninsoare de basm. Dar pentru mașinile aflate în trafic, un adevărat coșmar, mai ales dacă roțile sunt, încă, cele de vară. Prin urmare, ce ar trebui să știm despre cauciucuri – când le schimbăm și dacă nu o facem la timp ce amenzi riscăm.

Este bine să știm: Când schimbăm cauciucurile de vară cu cele de iarnă și care sunt amenzile dacă nu ”încălțăm” mașina

Nu este precizată o dată anume, dar Codul Rutier prevede că pe drumurile acoperite de zăpadă, gheață sau polei, autovehiculele trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă. Dupa ce ANM a anunțat primele ninsori, oamenii legii le reamintesc șoferilor cât de importante sunt cauciucurile de iarnă.

Nu există o dată calendaristică exact de la care cauciucurile de iarnă devin obligatorii. Dar acestea trebuie să fie prezente ori de câte ori șoferii circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, indiferent de perioada anului.

Ce prevede legislația

Potrivit Codul Rutier, este interzisă circulaţia autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acestea să fie dotate cu cauciucuri de iarnă. Este vorba despre OG 5 2011 sau „Legea cauciucurilor de iarnă”, intrată în vigoare de la 1 noiembrie 2011. Legea cauciucurilor de iarnă” a intrat în vigoare în 2011, iar toți cei circulă pe drumuri publice acoperite de zăpadă, gheață sau polei sunt obligați să aibă anvelope de iarnă. Șoferii nu au voie să circule fără ele în sezonul rece.

Atenție! Se dau amenzi uriașe

Poliția Română anunță că a început sezonul anvelopelor de iarnă obligatorii și transmite că șoferii ale căror autovehicule nu sunt dotate cu astfel de pneuri pot primi amenzi de până la 2.900 de lei, precum și reținerea certificatului de înmatriculare, potrivit media. Deși nu există o dată de la care anvelopele de iarnă sunt obligatorii, acestea trebuie să fie mereu prezente atunci când circulați pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de perioada anului.

Anvelopele all-season sau mixte nu sunt considerate anvelope de iarnă, potrivit EVZ. Denumirea de anvelopă all-season este o denumire comercială care nu defineşte cu exactitate tipul de anvelopă omologată pe timp de iarnă conform Ordonanţei OG 5 /2011. Singurul criteriu care certifică faptul că anvelopa este omologată şi legală este inscripţia literelor M şi S, sub formă: M+S, M.S. sau M&S, din nou conform Ordonanţei de Guvern nr. 5/2011.

„Menţionăm însă că din punct de vedere tehnic anvelopa all season nu este recomandată pentru utilizarea pe tot parcursul anului în ţări cu o climă că a României, acestea fiind destinate mai degrabă unor ţări cu o climă mai temperată”, precizează RAR.

Foto: evz