Actual International

Erdogan s-a răzgândit. Două bănci turceşti au decis să nu mai folosească sistemul de plăţi rusesc Mir

Erdogan s-a răzgândit. Două bănci turceşti au decis să nu mai folosească sistemul de plăţi rusesc Mir

După ce Isbank a încetat să mai folosească sistemul de plăți rusesc Mir, o a doua mare bancă turcă, DenizBank, a luat o decizie similară, anunță publicația rusă Kommersant.

Erdogan s-a răzgândit. Două bănci turceşti au decis să nu mai folosească sistemul de plăţi rusesc Mir

Isbank, cea mai mare instituție de credit din Turcia, a încetat să mai folosească sistemul de plăți rusesc Mir, popular în rândul turiștilor din Rusia, potrivit agenției Bloomberg, citată de Le Monde.

În luna august, cinci bănci turcești adoptau sistemul de plăți Mir al Rusiei, anunţa la acea vreme preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan la întoarcerea de la discuțiile cu președintele Vladimir Putin în stațiunea Soci la Marea Neagră, scrie Bloomberg.

Există evoluții serioase în ceea ce privește munca pe care o fac băncile turcești pe sistemul Mir al Rusiei, a spus agenția de stat Anadolu din Turcia, citându-l pe Erdogan. Aceasta este o „ușurare” atât pentru turiștii ruși, cât și pentru Turcia, a spus el reporterilor.

Plata în ruble va fi o sursă de sprijin financiar atât pentru Rusia, cât și pentru Turcia, a spus el, adăugând că guvernatorii băncilor centrale din cele două țări s-au întâlnit și ei în timpul vizitei. Putin și Erdogan au convenit să treacă la plata parțială în ruble pentru livrările de gaze naturale, la discuțiile de la Soci.

Erdogan s-a răzgândit la scurt timp

Măsura vine în urma unui avertisment din partea Trezoreriei SUA, care săptămâna trecută a descurajat instituțiile financiare să încheie sau să dezvolte acorduri cu operatorul rus al sistemului Mir.

Turcia nu a adoptat sancțiuni împotriva instituțiilor rusești ca răspuns la războiul din Ucraina. Alte patru bănci rusești utilizează sistemul Mir. În data de 5 august, președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat, în urma unei întâlniri cu Vladimir Putin, că Mir a facilitat turismul între cele două țări.

Cu această ocazie, cei doi lideri au încercat să arate apropierea lor, convenind în special asupra plăților pentru livrările de energie în monedele lor respective. Acest acord i-a îngrijorat pe partenerii occidentali ai Ankarei. Trezoreria SUA a răspuns avertizând companiile turcești că dacă fac afaceri cu anumite entități și persoane fizice din Rusia ar putea fi sancționate.

Președintele Erdogan a mers pe sârmă de când a început invazia în februarie. El și-a prezentat țara ca fiind un mediator și a ajutat la încheierea unui acord pentru reluarea exporturilor de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră.

În timp ce a ajutat la înarmarea Ucrainei, el l-a apărat public pe Vladimir Putin împotriva sancțiunilor și a îndemnat să nu „subestimeze” Rusia.