Actual International

Erdogan provoacă tensiuni în alianța NATO. Îi acuză pe liderii greci că nu sunt cinstiți

Erdogan provoacă tensiuni în alianța NATO. Îi acuză pe liderii greci că nu sunt cinstiți
Arhivă/ Wikipedia

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan rupe un acord cu guvernul de la Atena și își anulează întâlnirea cu liderii acestuia, acuzându-i că nu sunt cinstiți, după cum relatează publicația AFP.

Originile conflictului

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a efectuat o vizită în Statele Unite la jumătatea lunii mai, unde a avut o intervenție istorică în Congres, în care a atacat Turcia, fără să o menționeze însă în mod direct. Presa proguvernamentală din Turcia a interpretat acest discurs ca pe un mesaj adresat Washingtonului de a nu mai furniza Ankarei avioane de luptă F-16, în contextul răcirii relațiilor bilaterale dintre Turcia și Statele Unite. De atunci, Turcia și-a intensificat criticile la adresa guvernului elen, pe care îl acuză că ar juca un joc dublu: “se duce în Statele Unite și face declarații împotriva noastră în Congres, ne-am săturat acum. Dacă ești cinstit, suntem pregătiți să te primim. Dar nu ești, îmi pare rău”. A declarat șeful statului turc.

Astfel, la întâlnirea cu grupul parlamentar al forței sale politice, Erdogan și-a anunțat poziție față de Grecia:

“Știți că avem un acord de înalt consiliu strategic cu Grecia. Eu am prevenit Ministerul nostru de externe că am rupt acest acord!”. Acordul menționat de Erdogan prevedea întâlniri regulate la nivel înalt în vederea unei dezvoltări a cooperării bilaterale între cele două state riverane, și fusese încheiat în 2010, pe vremea guvernului condus de Alexis Tzipras.

Poziția Atenei

Premierul Kyriakos Mitsotakis a vorbit, la Bruxelles, de față cu jurnaliștii, despre conflict, susținând că nu dorește să se angajeze “într-un joc de ping-pong al unor acuzații personale cu președintele turc”, considerând că este imatură abordarea Turciei în acest subiect. De asemenea, el pretinde că Turcia este cea care amenință, în situația de față, și că membrii guvernului său nu vor fi niciodată “cei care recurg la escaladare, insulte și acuzații personale”. La final, el și-a exprimat regretul că “Ankara pierde din nou o ocazie de a-și îmbunătăți substanțial relațiile cu Grecia”, pe care Atena le consideră de interes major pentru instaurarea unei stabilități de lungă durată în regiune.

Conflict în Marea Egee

Turcia a înflăcărat, de asemenea, opinia internațională, după ce a pretins că Grecia înarmează abuziv anumite insule din Marea Egee, acuzând-o că încalcă două tratate. Astfel, marți, ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, a declarat că țara sa va pune în discuție suveranitatea elenă asupra acestor insule, dacă guvernul de la Atena va continuă să trimită trupe pe teritoriul lor. El susține că “Grecia încalcă statutul acestor insule și trebuie să le dezarmeze, altfel va începe o dezbatere pe tema suveranității lor”, după cum reitereză agenția de presă turcă Anadolu.

Grecia – Premierul Mitsotakis, Turcia – Președintele Erdogan

Partea elenă s-a arătat revoltată de această atitudine a guvernului turc, premierul Mitsotakis respingând ca fiind “total inacceptabile” survolul avioanelor turce deasupra acelor insule egeene, și invocând de partea sa Dreptul Internațional. De asemenea, s-a declarat încrezător în aliații săi occidentali, care au avut la rândul lor, în trecutul recent, relații tensionate cu  regimul lui Erdogan. În acest sens, președintele francez Emmanuel Macron, catalogat de Erdogan anul trecut ca fiind un lider islamofob, sugerând-i “să se caute la cap”, a condamnat ferm orice punere în discuție a suveranității grecești. Având în vedere președinția franceză a Consiliului Uniunii Europene până la data de 1 Iulie a anului curent, președintele Franței a exprimat astfel opinia colectivă a blocului comunitar pe acest subiect.

Berlinul consideră, la rândul său, drept “inacceptabilă” orice punere în discuție a statelor membre a Uniunii Europene, după cum a anunțat miercuri un purtător de cuvânt al cancelarului german Olaf Scholz, Wolfgang Buchner. El a declarat că “Germania s-a angajat în trecut ca problemele aflate în suspans să fie rezolvate în cadrul unui dialog între Grecia și Turcia  și a Dreptului Internațional”, subliniind că țara sa este pregătită să continue intermedierea în acest demers.