EQS, limuzina luxury electrică din portofoliul Mercedes aduce 40 de noi invenții tehnologice. Modelul îmbină design-ul, funcționalitatea, tehnologia și conectivitatea pentru a le oferi pasagerilor o experiența unică.
EQS, depășește așteptările celor mai exigenți clienți
„Noul EQS este creat pentru a depăși chiar și așteptările celor mai exigenți clienți. Acesta este criteriul pentru care un model Mercedes primește litera S în nume. Nu oferim această distincție foarte ușor.”, a menționat Ola Källenius, CEO Daimler AG și Mercedes-Benz AG.
EQS este prima limuzină luxury complet electrică din portofoliul Mercedes-EQ și redefinește acest segment. De asemenea, EQS este primul model cu o arhitectură modulară pentru limuzine electrice.
Primele modele lansate vor fi EQS 450+ cu 245 kW (consum electric combinat conform WLTP: 20,4-15,7 kWh/100 km; emisii CO2: 0 g/km) și EQS 580 4MATIC cu 385 kW (consum electric combinat conform WLTP 21,8-17,4 kWh/100 km; emisii CO2: 0 g/km).
Mercedes-Benz își propune să dezvolte o flotă de autoturisme cu o amprentă neutră de carbon
În cadrul inițiativei Ambition 2039, Mercedes-Benz își propune să dezvolte o flotă de autoturisme cu o amprentă neutră de carbon în următorii 20 de ani. Începând cu 2030, compania estimează că mai mult de jumătate din autoturismele comercializate vor fi electrificate – atât autovehicule complet electrice, cât și plug-in hybrid.
„Lansarea EQS un reprezintă un moment important în drumul nostru către o amprentă neutră de carbon și pentru planul nostru de a dezvolta o flotă de autoturisme neutre din punct de vedere climatic. Scopul este să micșorăm impactul asupra planetei. Și facem acest lucru prin utilizarea materialelor reciclate sau a materiilor prime regenerabile. De asemenea, îi ajutăm pe clienți să își micșoreze amprenta asupra mediului prin intermediul noii noastre funcții Green Charging, care alimentează rețeaua cu energie electrică ecologică, cu aceeași proporție de care Mercedes-EQ are nevoie pentru încărcare.”, a declarat Britta Seeger, Membru al consiliului de management Daimler AG și Mercedes-Benz AG, Marketing & Sales.
EQS este cel mai aerodinamic autoturism din lume
Experții în aerodinamică, în strânsă colaborare cu designerii EQS, au reușit, printr-un proces meticulos și atenție sporită la detalii, să obțină cel mai bun coeficient de rezistență, de 0,20. Astfel, EQS devine cel mai aerodinamic autoturism din lume. Implicit, acest aspect influențează și autonomia în mod pozitiv. De asemenea, EQS se numără printre cele mai silențioase autoturisme.
EQS Mercedes are o autonomie de aproximativ 770km
Cu o autonomie de până la 770km (WLTP) și o putere de aproximativ 385kW, sistemul de propulsie EQS respectă toate cerințele unei limuzine progresiste din segmentul S-Class. De asemenea, este plănuită și o variantă de performanță, cu până la 560 kW. Toate modelele EQS au un sistem de propulsie electric amplasat pe puntea spate, iar variantele 4MATIC au unul și pe puntea față.
EQS marchează lansarea unei noi generații de baterii, cu o densitate de energie considerabil mai mare. Bateria mai mare, dintre cele două integrate, dispune de energie utilizabilă de 107,8kWh, cu aproximativ 26% mai mult decât EQC (EQC 400 4MATIC: consum electric combinat: 21,5-20,1 kWh/100 km; emisii CO2: 0 g/km). Software-ul inovator de gestionare a bateriei, dezvoltat in-house, permite actualizări OTA – over the air. Astfel, sistemul de management energetic rămâne actualizat pe parcursul întregului ciclu de viață.
EQS poate fi încărcat cu până la 200kW la stațiile de încărcare rapide, cu curent continuu. În doar 15 minute, autonomia urcă până la 300 de km (WLTP)[3]. La stațiile domestice, sau la cele publice, EQS poate fi încărcat cu până la 22kW cu curent alternativ, folosind încărcătorul din dotare.
EQS deține tehnologii inovatoare de ultimă oră
Funcția de Navigare cu Electric Intelligence planifică cel mai rapid și convenabil traseu, care include stații de încărcare, bazându-se pe mai mulți factori și având posibilitatea de a reacționa în mod dinamic la ambuteiaje sau o schimbare a stilului de conducere. O nouă funcție constă în vizualizarea pe sistemul de infotainment (MBUX Mercedes-Benz User Experience) a capacității bateriei și, dacă este posibil, returul la punctul inițial de plecare fără încărcare. Stațiile de încărcare de pe traseu adăugate manual sunt prioritizate în configurarea traseului, iar stațiile sugerate pot fi excluse. De asemenea, sunt calculate și costurile aproximate de încărcare pentru fiecare stație.
Deși EQS este strâns legat de noua Clasa S, este construit folosind o arhitectură complet electrică, fiind ușor recognoscibil printre autoturismele cu sistem de propulsie convențională. Filosofia de design, Sensual Purity, combinată cu Progressive Luxury se reflectă în suprafețele ample, în îmbinările discrete și în tranzițiile armonizate (design armonios).
Partea frontală este integrată într-o unitate Black Panel. Farurile inovatoare sunt conectate printr-o bandă luminoasă, iar grila radiatorului de un negru închis conturează aspectul frontal distinctiv.
EQS este primul model Mercedes care oferă opțiunea activării de noi funcții prin actualizări OTA, over-the air. După configurarea inițială, anumite funcții ale EQS pot fi adaptate în funcție de propriile preferințe, precum deblocarea direcției axei spate pentru a obține un unghi de bracare de 10 grade.
Cu ENERGIZING AIR CONTROL PLUS, Mercedes-Benz adoptă o abordare complexă cu privire la calitatea aerului în interiorul EQS. Sistemul se bazează pe filtrare, senzori, un concept de afișare și aer condiționat. Filtrul HEPA dispune de un nivel înalt de filtrare și poate capta particulele fine, micro-particulele, polenul sau alte substanțe din exterior. De asemenea, este certificat „OFI CERT” ZG 250-1 în ce privește virusurile și bacteriile. Folosind funcția de pre-entry climate control, pasagerii pot opta pentru curățarea aerului din interior înainte de a intra în autovehicul.
Mercedes a făcut din EQS un autovehicul inteligent
Fiind un autovehicul extrem de inteligent, EQS dispune de aproximativ 350 senzori, în funcție de echipare. Aceștia înregistrează distanțele, viteza, accelerarea, condițiile de luminozitate, precipitațiile și temperatura, gradul de ocupare al locurilor, dar și expresiile șoferului sau comenzile vocale ale pasagerilor. Toate aceste informații sunt procesate de unități de control care, controlate la rândul lor de algoritmi, au capacitatea de a lua decizii instant. Astfel, acestea formează creierul autovehiculului. Abilitățile noului EQS pot fi extinse în baza noilor experiențe, întrucât este capabil să învețe, datorită inteligenței artificiale.
Tehnologia revoluționară a farurilor, DIGITAL LIGHT, permite proiectarea avertismentelor sau a indicațiilor direct pe carosabil. De asemenea, noul EQS dispune de două noi funcții de asistență care afișează un semnal dacă Lane Keeping Assist sau Blind Spot Assist depistează un posibil pericol. DIGITAL LIGHT are un modul luminos cu trei LED-uri extrem de puternice, pentru fiecare far, lumina acestora fiind refractată și direcționată de 1,3 milioane de micro-oglinzi. Rezoluția este așadar de peste 2,6 milioane de pixeli per autovehicul.
Mai mult de 40 de noi invenții sunt integrate în noul EQS. În plus, 20 de aplicații de design protejează designul extraordinar al limuzinei electrice.
MBUX Hyperscreen este elementul cheie din interiorul EQS. Unitatea de dimensiuni mari, cu display curbat, se întinde de la stâlpul A din stânga, la cel din dreapta. Trei ecrane se îmbină perfect în spatele unei suprafețe de sticlă. Afișajul OLED de 12,3 inch pentru pasagerul din față îi conferă acestuia propriul ecran și zonă de operare. Funcțiile de entertainment sunt disponibile în timpul călătoriei respectând reglementările legislative specifice fiecărei țări. Mercedes-EQ se bazează pe un concept inteligent de blocare a conținutului, facilitat de o cameră – dacă este detectată privirea șoferului către ecranul pasagerului, acesta devine întunecat în mod automat.
Cu un software adaptiv, MBUX poate fi adaptat la utilizator și poate sugera funcții de infotainment și confort. Iar cu zero layer, cele mai importante aplicații sunt afișate în partea de sus a ecranului, în câmpul de vizibilitate, în funcție de situație și context.
EQS va fi produs în Fabrica 56, din Sindelfingen, cea mai modernă facilitate de producție auto a Mercedes-Benz. Conform inițiativei Ambition 2039, Fabrica 56 va deveni o uzină cu o amprentă neutră de carbon și cu un necesar redus de energie.