Regele Charles le-a mulțumit vineri britanicilor pentru „dragostea și sprijinul lor” la prima comemorare a morții mamei sale. Deși englezii comemorează decesul Reginei Elisabeta, regele nu va participa la niciun eveniment ceremonial. Spre deosebire de moștenitorul tronului, prințul William.
Elisabeta, cea mai longevivă suverană a Marii Britanii, a murit la vârsta de 96 de ani pe 8 septembrie la Castelul Balmoral, din Scoția. Charles, care i-a succedat imediat ca rege, și soția sa Camilla vor petrece ziua retrași la reședința regală scoțiană. Cuplul regal nu urmează să participe la niciun eveniment ceremonial, deși englezii comemorează decesul Reginei Elisabeta.
Totodată, conform anunțului casei regale, nu va avea loc nici o mare reuniune privată de familie. „La marcarea primei aniversări a morții Majestății Sale Defuncte, ne amintim cu mare afecțiune de viața ei îndelungată, de serviciul ei devotat și de tot ceea ce a însemnat pentru atât de mulți dintre noi”, a spus Charles într-o declarație.
Englezii comemorează decesul reginei alături de prințul William
În timp ce regele Charles nu va avea o apariție publică, moștenitorul coroanei o va face. Prințul William și soția sa Kate, vor participa la o slujbă religioasă privată pentru a comemora viața reginei.
William și Kate, prințul și prințesa de Wales, vor vizita catedrala St Davids din secolul al XII-lea. Catedrala este un loc de pelerinaj tradițional pentru casa regală, având un stand special în cor pentru fosta suverană.
Așa cum se obișnuiește la astfel de ocazii, vor fi trase salve de tun într-un parc londonez și la Turnul Londrei. Premierul Rishi Sunak a declarat că gândurile națiunii vor fi alături de Charles și de familia sa la „comemorarea solemnă”.
„Cu perspectiva unui an, amploarea serviciului răposatei sale majestăți este mai mare. Devotamentul ei față de națiunile din Regatul Unit și Commonwealth pare doar mai profund. Iar recunoștința noastră pentru o viață atât de extraordinară de datorie și dedicare, nu face decât să crească”, a declarat premierul britanic.
Charles nu este pe placul tinerelor generații
Moartea reginei, anul trecut, a marcat sfârșitul unei ere pentru Marea Britanie. Și, în ciuda vârstei sale înaintate, a fost un șoc pentru națiune. Pe parcursul celor șapte decenii petrecute pe tron, Regina Elisabeta a devenit o figură de referință a Marii Britanii și o prezență impunătoare pe scena mondială. Suverana a lucrat până la în ultimele sale clipe. Regina a numit-o pe Liz Truss ca al 15-lea prim-ministru cu doar două zile înainte de decesul său.
Primul an pe tron al lui Charles a fost dominat de încoronarea sa, cel mai mare eveniment ceremonial al Marii Britanii. Sondajele de opinie sugerează că majoritatea britanicilor au o părere favorabilă despre domnia sa până în prezent. Generațiile mai tinere par însă mult mai puțin entuziaste, conform Reuters.
De asemenea, el încă se confruntă cu probleme în cadrul propriei sale familii, mai ales cu ruptura cu fiul său mai mic, Prințul Harry și soția sa Meghan. O altă problemă este propriul său frate mai mic, Prințul Andrew. Acesta care a trebuit să renunțe la îndatoririle regale din cauza prieteniei sale cu Jeffrey Epstein, un infractor sexual condamnat.