Gazele cele mai ieftine sunt cele pe care nu le consumăm. Iar fiecare dintre noi putem reduce consumul pentru a ne gestiona cât mai bine valoarea facturilor.
Prețul gazelor naturale a atins maxime istorice
Întreaga lume, la nivel Mondial, trece printr-o perioadă fără precedent, iar prețurile de achiziție ale ale gazelor naturale cunosc maxime istorice. Această situație este amplificată și de conflictul din Ucraina.
În ajutorul românilor, furnizorul de gaze naturale și servicii tehnice, ENGIE România, vine cu o serie de sfaturi utile pentru clienții săi, pentru a îi ajuta să facă economii.
Dintre sfaturile practice de la ENGIE pentru o iarnă cu căldură acasă, dar cu un consum mai mic de gaz, menționăm:
Trebuie sa acordăm atenție centralei și instalației termice
- “Poți înlocui centrala veche, clasică cu una noua, în condensație, iar consumul de energie va scădea cu până la 20%.
- Deoarece aproximativ 15% din consumul total de energie este utilizat pentru încălzirea apei, este important să te asiguri că țevile sunt izolate, pentru a nu pierde căldură. Astfel, consumi mai puțin și eviți risipa apei calde”.
Trebuie să setăm temperatura optimă
- “Iarna, fiecare grad în minus la termostatul tău inteligent poate reduce consumul cu până la 5%.
- Evită să oprești centrala termică. În acest mod, locuința se va răci, iar ulterior, consumul de energie va fi mai mare pentru a o reîncălzi.
- Atunci când pleci de acasă pentru mai mult de 24 de ore, este recomandată reducerea temperaturii ambientale la 16°C. Dacă perioada în care ești plecat depășește 2 zile, poți reduce temperatura la 8°C, urmând să revii la parametri inițiali la întoarcerea acasă”.
Locuința trebuie încălzită eficient
- “Pentru a încălzi locuința eficient și a evita consumul inutil de energie, este recomandat să aerisești periodic caloriferele și să nu amplasezi mobilier în apropierea acestora.
- În plus, este recomandat să asiguri mentenanța periodică a sistemului de încălzire. Astfel, locuința se va încălzi în mod eficient și vei reduce consumul de energie”.
Cum putem face economii în bucătărie
- “Pentru preparatele pe care le pregătești pe aragaz, este recomandat să utilizezi un capac. Căldura se va păstra în interiorul vasului, iar mâncarea se va găti mai repede, cu un consum de energie redus.
- Atunci când gătești, evită, pe cât posbil, să deschizi ușa cuptorului, pentru că astfel se pierde o cantitate mare de căldură, iar consumul de energie va crește” scrie engie.ro.