Lifestyle

Energia eoliană, salvarea Europei în problema climatică. Rolul jucat de Marea Neagră

Energia eoliană, salvarea Europei în problema climatică. Rolul jucat de Marea Neagră

Scopul neutralității climatice va putea fi atins până în 2050, anunță Comisia Europeană. CE își propune ca, pentru a ajunge la neutralitate climatică până în 2050, statele membre UE să crească producția de energie eoliană offshore de 25 de ori, adică de la nivelul actual de 12 GW la un nivel de cel puțin 60 GW până în 2030 și de 300 GW până în 2050. Vor fi necesare investiții de aproape 800 de miliarde de euro.

Pentru a promova extinderea capacității energetice offshore, Comisia va încuraja cooperarea transfrontalieră între statele membre în ceea ce privește planificarea și implementarea proiectelor pe termen lung. Acest lucru va necesita integrarea obiectivelor în materie de dezvoltare a producției de energie din surse regenerabile offshore în planurile naționale de amenajare a spațiului maritim pe care statele de coastă trebuie să le prezinte Comisiei până în martie 2021:

„Pentru a contribui la atingerea, până în 2050, a obiectivului neutralității climatice vizat de UE, Comisia Europeană prezintă astăzi, 19 noiembrie, Strategia UE privind energia din surse regenerabile offshore. Strategia propune sporirea capacității eoliene offshore a Europei de la nivelul actual de 12 GW la un nivel de cel puțin 60 GW până în 2030 și de 300 GW până în 2050. Comisia își propune ca, până în 2050, să completeze această capacitate cu 40 GW provenind din energie oceanică, dar și cu energie produsă utilizând alte tehnologii emergente, de exemplu turbine eoliene și panouri solare flotante.

Pentru atingerea obiectivelor propuse, Comisia estimează că vor fi necesare investiții de aproape 800 de miliarde de euro de acum până în 2050. Pentru a contribui la generarea și mobilizarea acestor investiții, Comisia:

1.va asigura claritatea cadrului juridic de sprijin. În acest scop, astăzi Comisia a clarificat, de asemenea, normele pieței energiei electrice într-un document de lucru însoțitor al serviciilor Comisiei și va evalua dacă sunt necesare norme mai specifice, orientate pe domenii.

2.va contribui la mobilizarea tuturor fondurilor relevante pentru a sprijini dezvoltarea sectorului. Comisia încurajează statele membre să utilizeze Mecanismul de redresare și reziliență și să colaboreze cu Banca Europeană de Investiții și cu alte instituții financiare pentru a sprijini investițiile în energia offshore prin intermediul InvestEU.

3.va asigura un lanț de aprovizionare consolidat. Strategia subliniază necesitatea de a se îmbunătăți capacitatea de producție și infrastructura portuară și de a se spori disponibilitatea forței de muncă calificate corespunzător pentru a susține rate mai ridicate de instalare.

Energia eoliană offshore produce energie electrică curată, care concurează cu tehnologia existentă bazată pe combustibili fosili și care, uneori, este mai ieftină, potrivit sursei citate.

Strategia subliniază oportunitățile pentru toate bazinele maritime ale UE — Marea Nordului, Marea Baltică, Marea Neagră, Marea Mediterană și Oceanul Atlantic — și pentru anumite comunități costiere și insulare, însă beneficiile acestor tehnologii nu se limitează doar la regiunile costiere. Strategia evidențiază o gamă largă de zone interioare în care sectorul producției și al cercetării sprijină deja dezvoltarea sectorului energetic offshore”, conform comunicării.

Marea Neagră are o capacitate de 76 GW

Potențialul tehnic de vânt offshore din platoul continental românesc al Mării Negre este de 76.000 MW, potrivit unui studiu recent al CEPS, un think-thank din Bruxelles specializat în afaceri europene, care citează un raport al Băncii Mondiale pe această temă. Din cei 76.000 MW, 22.000 MW ar putea fi, din puncte de vedere al potențialul tehnic, instalați în turbine eoliene fixate pe fundul mării, iar 54.000 MW în instalații plutitoare, potrivit cercetării citate de Economica.net.