Evaluarea miniștrilor, anunțată de premierul Ciucă zilele trecută, este în plină desfășurare. Potrivit unor surse politice, premierul a transmis în ședința conducerii PNL de luni, 27 iunie, că evaluarea se va încheia în următoarele zile.
Emoţii la final de săptămână. Premierul Nicolae Ciucă anunţă evaluarea miniştrilor la 6 luni de activitate
Premierul Nicolae Ciucă le-a transmis colegilor de partid că Guvernul este în această perioadă mobilizat pentru a finaliza jaloanele și țintele din PNRR, până joi, 30 iunie.
În același timp, premierul desfășoară evaluarea membrilor cabinetului, la jumătatea anului 2022.
„Am decis să finalizăm această evaluare, urmând ca până la finele acestei săptămâni să o închidem și să mergem mai departe”, le-a transmis Nicolae Ciucă liberalilor, potrivit surselor din cadrul ședinței.
Deși premierul nu a precizat dacă va exista sau nu o remaniere, potrivit unor surse din PNL și PSD există portofolii la care se dorește o schimbare.
Premierul Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor să se asigure că cheltuielile cu bunuri și servicii vor fi reduse cu 10%
Evaluarea miniştrilor a fost amânată în luna mai pentru finalul acestei luni. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat atunci că evaluarea ministerelor la 6 luni de la guvernare a fost amânată pentru sfârșitul lunii iunie şi le-a cerut miniștrilor să se asigure că cheltuielile cu bunuri și servicii vor fi reduse cu 10%.
“Așa cum ne-am asumat în cadrul coaliției am stabilit un nou set de măsuri care să vină atât în sprijinul activității Guvernului, cât mai ales în ceea ce privește continuarea programului Sprijin pentru România și măsurile respective vin practic și impactează pe ceea ce înseamnă programul de guvernare, în sensul în care la fiecare minister va trebui să asigurăm reducerea cheltuielilor la bunuri și servicii cu 10%. Este o decizie de solidaritate în actualele condiții economico-financiare și vă cer fiecăruia să luați măsurile necesare astfel încât să putem să ne încadrăm în acest procent”, a spus Nicolae Ciucă.
Premierul a mai spus că la nivelul colectărilor la buget, Guvernul şi-a asumat, prin instituţiile statului, cu preponderenţă prin ANAF, să avem o colectare cât mai eficientă.
„Ne-am asumat ca în domeniul colectărilor la buget, prin instituțiile statului, preponderent prin ANAF, să asigurăm continuarea activității astfel încât să avem o colectare cât mai eficientă. Începând cu luna iulie devin obligatorii e-factura și radarul mărfurilor. Am discutat cu ministrul Finanțelor, cu șeful ANAF, ne concentrăm toată atenția pe ceea ce înseamnă evaziune fiscală”, a mai spus premierul.
Nicolae Ciucă şi-a asumat decizia de compensare a prețului cu precauție
În şedinţa de astăzi a liberalilor, premierul a vorbit și despre problemele urgente cu care se confruntă în guvern şi a arătat că a fost nevoit să-și asume decizia de compensare a prețului cu precauție.
„A fost și problema carburantului. A trebuit să ne asumăm această decizie cu precauție. Nu vom face nimic care să pună în pericol stabilitatea țării. Această decizie a fost luată în baza unor analize. Trebuie să analizăm foarte bine comunicarea. Ne vom trezi în fața unui val de așteptări pe care nu le vom putea satisface. Tot ce facem facem ținând cont de realitatea resurselor”, a mai spus Nicolae Ciucă.
Nu este luată în considerare, la acest moment o majorare de taxe și nici renunțarea la cota unică de impozitare
Potrivit spuselor sale, nu este luată în considerare, la acest moment o majorare de taxe și nici renunțarea la cota unică de impozitare. Drept urmare, Nicolae Ciucă i-a rugat pe colegii săi de partid să insiste pe faptul că PNL a reușit să mențină cota unică. El i-a rugat să insiste în comunicarea publică pe faptul că PNL a reușit menținerea cotei unice și că nu se va introduce cote progresive de impozitare. În schimb, se vor supraimpozita viciile (băuturile cu zahăr, alcoolul, tutunul, jocurile de noroc).
„Nu susținem și nu vrem taxare suplimentară, chiar dacă vorbim despre taxa pe solidaritate. Încercăm să atragem investitori. Invetițiile directe au crescut cu 34 la sută. Am avut un dialog permanent cu mediul de afaceri și căutăm să devenim accesibili cu relocarea investițiilor. Am aprobat eliminarea unor excepții pentru ajustarea fiscală. S-a convenit mărirea accizelor la alcool și tutun, TVA de 19% pentru băuturile cu zahăr, iar impozitul este propus să crească la 40% pentru jocurile de noroc”, a spus Nicolae Ciucă.
Scutirile pentru impozitele de salariile din agricultură și construcții vor fi până la pragul de 10 mii de lei. Iar impozitarea dividendelor se va face cu 8%, de la 5%, inclusiv în cazul companiilor de stat.