Actual

Emil Boc insistă pe regionalizarea României, reforma de care fuge fiecare guvernare. A încercat şi la Nicolae Ciucă

Emil Boc insistă pe regionalizarea României, reforma de care fuge fiecare guvernare. A încercat şi la Nicolae Ciucă

Emil Boc nu se lasă şi repune pe tapet problema legată de regionalizarea României. Primarul Clujului a încercat şi în perioada în care Florin Cîţu era premier, Boc fiind, la acea vreme, unul dintre cei mai mari susţinători ai fostului premier pentru şefia PNL. Atunci a scos de la sertar ideea reformei administrativ-teritoriale, un demers care a speriat însă fiecare guvernare, din moment ce ar presupune reducerea funcţiilor publice în teritoriu. Automat, un asemenea demers e nepopular, mai ales în rândul membrilor de partid cu funcţii, de aici şi reticenţa liderilor mai vocali din partidele aflate la guvernare.

Emil Boc insistă pe regionalizarea României, reforma de care fuge fiecare guvernare. A încercat şi la Nicolae Ciucă

Acum, Emil Boc a încercat şi la premierul Nicolae Ciucă, subiectul fiind adus în discuţie ieri în cadrul Adunării Generale a Asociaţiei Municipiilor din România.

Primarul Emil Boc spune că regionalizarea României se poate realiza prin modificarea Constituţiei, pentru a introduce palierul juridic al regiunii, iar dacă nu se modifică Constituţia, se poate face comprimarea judeţelor. Se poate găsi o soluţie în care două sau mai multe judeţe să poată să se unească, să poată avea statutul acela de regiune, a punctat Emil Boc.

În ceea ce priveşte reforma în administraţie, el este de părere că cel mai rapid poate fi realizată o unificare a multor unităţi administrativ-teritoriale, pentru a fi funcţionale.

Din cele aproximativ 3.100 de unităţi administrativ-teritoriale (UAT), adică oraşe şi comune, 89 de UAT-uri au sub o mie de locuitori, conform datelor de la ultimul recensământ, cel din 2011.  Judeţele cu cele mai multe comune care au sub o mie de locuitori sunt Hunedoara, cu 13 comune, şi Alba, tot cu 13 comune.

Buget alocat investiţiilor în 2023 va fi cel mai mare din istoria ţării

Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, Emil Boc, a apreciat că procentul din buget alocat investiţiilor va fi cel mai mare din istoria ţării.

„Nu vor fi blocate posturi în administraţia locală începând cu anul 2023 (…), vom avea cel mai mare procent din buget alocat investiţiilor din istoria României, 112 miliarde de lei, faţă de 88 miliarde anul trecut, care înseamnă enorm”, a spus Emil Boc, miercuri, după Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România.

El a menţionat că va fi o alocare pentru termie, pentru sprijin la termoficare, dar doar pentru acele unităţi administrativ-teritoriale care nu sunt pe gaz.

Modificarea taxelor locale potrivit grilei notarilor s-a amânat pentru 2025

Potrivit acestuia, ordonanţa prin care se modifică taxele locale potrivit grilei notarilor s-a amânat pentru 2025, numai că legea de aprobare a actului normativ este la Curtea Constituţională.

„Sper ca acolo, cât mai repede cu putinţă, Curtea Constituţională să o declare constituţională, să intre în vigoare, pentru ca noi să putem aproba nivelul impozitelor şi taxelor locale pentru anul următor. Noi trebuie ca până în 27 decembrie anul acesta să avem hotărârea de Consiliu Local cu privire la nivelul impozitelor şi taxelor locale pentru 2023.

Aici rămâne la discuţia fiecărei comunităţi locale, în această limită, că nu trebuie să meargă după grila notarilor, dacă, repet, legea trece de Curtea Constituţională sau dacă nu se discută la Curtea Constituţională avem angajamentul Guvernului că va fi o modificare legislativă care să proroge intrarea în vigoare, aşa cum s-a anunţat politic, până în 2025. În rest, rămâne la nivelul fiecărei autorităţi locale să decidă nivelul taxelor locale”, a adăugat Emil Boc.