De-a lungul timpului, ”fratele” mai mare, Rusia, a certat-o de multe ori pe ”sora” Moldova și dacă nu a mers cu vorba bună, i-a tăiat unde o doare mai tare și anume la exportul produselor agricole pe teritoriul rus. Precizare: Rusia încă se crede ”badea” pentru țările ex-sovietice, badea fiind în tradiția populară fratele mai mare, căruia frații mai mici neapărat trebuie să i se închine.
Embargo pentru Chișinău. Rușii închid granițele pentru mărfurile agricole moldovenești. Care este explicația oficială
Din 15 august, Rusia interzice importul de produse vegetale din mai multe regiuni ale Moldovei din cauza încălcării repetate a cerințelor de carantină. Acesta este motivul oficial invocat de statul rus, la refuzul categoric al mărfurilor agricole moldovenești. Din toată gama de produse agricole, cei mai afectați sunt exportatorii de mere și struguri.
Rosselkhoznadzor a avertizat anterior că transporturile de produse vegetale contaminate din Moldova către Rusia continuă, în ciuda unui avertisment trimis în iulie cu privire la posibila introducere a restricțiilor.
Serviciul federal de stat de supraveghere fitosanitară din Rusia a informat anterior că în iulie, au găsit molia orientală, musca orientală a fructelor și musca mediteraneană a fructelor, precum și putregaiul maro de monilioză și ambrozia din frunze de salvia.
Produsele agricole vor fi interzise în Rusia din următoarele regiuni ale Moldovei: Anenii Noi, Basarabeasca, Briceni, Cahul, Cantemir, Călărași, Căușeni, Cimișlia, Criuleni, Dondușeni, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Dlodeni, Hîncești, Ialoveni, Leova, Orhei, Rezina, Rîșcani, Sîngerei, Soroca, Strășeni, Șoldănești, Ștefan-Vodă, Taraclia, Telenești și Ungheni, precum și Unitatea Teritorială Administrativă Găgăuzia și municipiile Chișinău și Bălți. Geografic vorbind, din tot statul moldovenesc.
”Partea moldovenească a fost informată în mod repetat de acest lucru de către Rosselkhoznadzor. Cu toate acestea, nu a existat un răspuns adecvat din partea lor. Măsurile luate de partea moldovenească pentru a respecta cerințele fitosanitare internaționale și ruse la furnizarea de produse reglementate către Federația Rusă sunt insuficiente.
Având în vedere cele de mai sus, pentru a proteja teritoriul Federației Ruse de pătrunderea și răspândirea obiectelor de carantină, se introduc restricțiile de mai sus”, a ținut să precizeze consilierul șefului Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară Rosselkhoznadzor, Iulia Melano.
Menționăm că nu este prima dată când Rusia procedează în acest fel atunci când simte că Republica Moldova deraiază de la traseul pe care ea și-l dorește. La un moment dat, mii de tone de produse agricole moldovenești erau arse imediat ce călcau pe pământ rusesc.
Și în tot acest film, tragedia este și de acestă dată a oamenilor simpli, indiferent de care parte a baricadei sunt – unii rămân cu marfa nevândută, iar alții nu au ce mânca.