International

Elon Musk laudă „vitalitatea” dezvoltării chineze. Alte mărturisiri duioase, în China

Elon Musk laudă „vitalitatea” dezvoltării chineze. Alte mărturisiri duioase, în China
Foto: dailymail.com

Înaintea plecării sale în China, patronul constructorului american de maşini electrice Tesla, Elon MUsk a salutat „vitalitatea” dezvoltării chineze şi a spus că are „totală încredere” în această piaţă crucială pentru activitatea sa.

În prima sa vizită în China în peste trei ani, miliardarul – totodată proprietar al reţelei de socializare Twitter, inacesibilă în ţara asiatică – a fost primit aproape la acelaşi nivel cu un lider politic străin, cu întâlniri cu mai mulţi membri ai guvernului.

Nivel diplomatic

Primit de ministrul afacerilor externe, Qin Gang, el i-a confirmat dorinţa grupului său de „a-şi continua şi dezvolta activităţile în China”, potrivit diplomaţiei chineze.

Lucru pe care l-a întărit la întâlnirea cu ministrul comerţului, Wang Wentao, împreună cu care „a salutat vitalitatea şi potenţialul de dezvoltare al Chinei”, potrivit ministrului. Elon Musk a adăugat că „are toată încrederea în piaţa chineză” şi s-a declarat „doritor să continue şi să aprofundeze o cooperare reciproc benefică”, a arătat aceeaşi sursă.

El s-a întâlnit și cu ministrul industriei, Jin Zhuanglong. Cei doi „au schimbat puncte de vedere privind dezvoltarea de vehicule cu energie nouă şi vehicule conectate inteligente”, precizeaza ministerul într-un comunicat.

Mega-uzină de baterii Tesla la Shanghai

Vânzările de maşini electrice şi hibride s-au dublat în China în 2022 şi reprezintă peste un sfert din vehiculele vândute, un nivel nemaivăzut, potrivit Federaţiei chineze a constructorilor de maşini individuale (CPCA). Este de acum prima piaţă din lume pentru vehiculele electrice.

Sprijinul guvernului prin intermediul subvenţiilor, cuplat cu un interes tot mai mare al consumatorilor, a permis întreprinderilor chineze să domine piaţa internă.

În vreme ce Tesla rămâne primul vânzător de maşini electrice în lume, popularitatea mărcilor chinezeşti este în plin avânt. Constructorul chinez BYD, una din mărcile locale cele mai cunoscute în domeniu, şi-a  crescut beneficiul de cinci ori în 2022.

Cel al Tesla în primul trimestru a scăzut totuşi sensibil, în ciuda unei creşteri importante a vânzărilor, din cauza unei scăderi a preţurilor sale.

Constructorul american anunţase în aprilie că va instala o a doua mega-uzină de baterii la Shanghai. Uzina va avea o capacitate iniţială de 10.000 de baterii Megapack pe an şi ar urma să înceapă să producă „în al doilea trimestru în 2024, potrivit agenţiei de presă China Nouă. Uzina va deveni a doua uzină Tesla la Shanghai, după deschiderea unei mari fabrici de asamblare în 2019.

China şi Statele Unite, „gemeni inseparabili”

Franţa a inaugurat marţi prima uzină care produce pe teritoriul ei baterii pentru maşini electrice în nordul ţării, etapă cheie spre o metamorfoză industrială profundă care urmăreşte să recupereze întârzierea faţă de constructorii chinezi.

La întâlnirea sa cu Qin Gang, Elon Musk s-a declarat împotriva oricărei „decuplări” economice între China şi Statele Unite, potrivit diplomaţiei chineze. „Interesele Statelor Unite şi ale Chinei sunt strâns legate, ca gemenii inseparabili unul de celălalt”, a declarat el conform aceleiaşi surse.

Acelaşi ton s-a afișat și la discuţiile cu ministrul comerţului: „Relaţiile dintre China şi Statele Unite nu sunt un joc cu sumă nulă”, i-a spus el, potrivit ministerului, înainte de a „mulţumi Chinei pentru sprijinul său şi garanţiile date uzinei Tesla de la Shanghai în timpul pandemiei de Covid-19”.

Al cui e Taiwanul?

Relaţiile economice puternice dintre Elon Musk şi China ridică semne de întrebare la Washington, unde pereşedintele Joe Biden a estimat în noiembrie că legăturile sale cu ţări străine „merită examinate”. Elon Musk a produs o polemică şi sugerând că insula Taiwan, revendicată de Beijing, ar trebui să facă parte din China.

Vizitele unor cadre internaţionale care favorizează o „mai bună înţelegere a Chinei” şi „o cooperare ce atrage beneficii reciproce” sunt bine venite, a estimat marţi Mao Ning, o purtătoare de cuvânt a Ministerlui chinez al Afacerilor Externe.