Au găsit o sursă ușoară de venit pentru ei, dar și-au vândut sufletul. Nu degeaba, reporterii, intrând în locul unde se desfășurau monstruozitățile, au titrat pe prima pagină a ziarului cu litere mari: ”în interiorul iadului”. Pentru că locația care se dorea inițial a fi casa unor oameni, a devenit coșmarul lor și mai mult decât atât, chiar ”iadul”.
Eliberați din sclavie. Un cuplu britanic a traficat, timp de 7 ani, orfani din Slovacia și i-a exploatat
Un cuplu britanic, care a traficat peste 40 de „sclavi” slovaci, în fapt niște orfani, și i-a forțat să lucreze la spălătoria lor auto, a fost arestat.
Cuplul a traficat peste 40 de „sclavi” slovaci pe care i-a obligat să muncească aproape gratuit, obținând de pe urma lor, după mai mulți ani de activitate ilegală, 1 milion de lire sterline.
Maros Tancos și Joanna Gomulska, ambii în vârstă de 46 de ani, au fost capii unei operațiuni de sclavie modernă și trafic de persoane în Bristol.
Acum, cei doi parteneri au fost găsiți vinovați. Tancos a fost condamnat la 16 ani de închisoare, pentru că a pus la cale conspirația, în timp ce Gomulska a primit nouă ani de închisoare pentru rolul ei auxiliar, în respectiva acțiune.
Reporterii de la Daily Mail au realizat un reportaj în locul unde cuplul de englezi îi ținea pe slovacii-scalvi și au dezvăluit faptele.
Cei doi își recrutau victimele din centre de îngrijire și orfelinate din Slovacia, promițându-le o muncă stabilă și o viață mai bună în Marea Britanie. Însă, la sosirea în Regatul Unit, bărbații erau forțați să muncească gratis la spălătoria auto a lui Tancos din Southmead, Bristol, și să lucreze ore în șir și la alte slujbe, denumite munca de jos.
Tancos îi abuza verbal și fizic pe bărbați, pentru a-i îngrozi și a-i face să se supună, în timp ce Gomulska se dădea drept „polițistul bun„, făcându-le pe victime să creadă că are grijă de ei. Ea îi însoțea la întâlniri, pentru a le stabili numărul de asigurare națională și conturile bancare, dar le confisca imediat toate cardurile și numerele pin.
În afară de spălătoria de mașini, cei doi inculpați ar fi semnat cu victimele acte, pentru munci de seară și de noapte, cum ar fi ambalarea laptelui, prinderea găinilor pentru sacrificare și sortarea coletelor. Mulți au ajuns să lucreze 12 ore pe zi, șapte zile pe săptămână.
Numai între 2010 și 2017, de exemplu, cuplul a câștigat din această ”activitate” 300.000 de lire sterline, bani sustrași din conturile bancare deschise pe numele victimelor lor. Banii au fost cheltuiți în cazinouri, pe site-uri de jocuri de noroc online și pe mașini la mâna a doua.
Cuplul a intrat în atenția Agenției Naționale de Combatere a Criminalității (NCA) doar atunci când o victimă a reușit să fugă. Acest om s-a întors în țara natală, Slovacia, și a depus o plângere la autoritățile de acolo.
A urmat o operațiune de supraveghere a NCA și un raid la o adresă din nordul Bristolului, unde oameni legii au găsit cinci bărbați slovaci care locuiau în camere înghesuite, cu paturi murdare și saltele peticite cu bucăți de carton.
Victimele ascunseseră mici cantități de mărunțiș și cartele SIM în șosete și pantofi, în încercarea de a-i împiedica pe ”stăpânii” lor, Tancos și Gomulska să le fure. Oamenii au declarat că uneori locuiau până la 10 bărbați, înghesuiți în trei camere și împărțind o singură baie.
Câteva mărturii ale celor de acolo sunt înfiorătoare. Una dintre victime a descris casa în care au fost ținuți ca fiind „o poartă spre iad„.
„M-am dus acolo pentru că am vrut să-mi întrețin familia și să le ofer mai mult decât ceea ce aveau în Slovacia, dar viața pe care am avut-o în casa lui Maros mi-a schimbat complet viața”.
”Nu aveam voie să ies din casă și singurul lucru pe care îl știam era munca. Tot timpul mă gândeam că eram un sclav acolo. Credeam că nu mai există cale de întoarcere”.
Un altul, care a fost deținut timp de opt ani, a spus că cei doi soți i-au ”distrus jumătate din viață”.
„Felul în care am fost umilit, pentru orice lucru mărunt eram lovit și pedepsit. Nu voi uita niciodată asta”.
„Nimeni nu poate înțelege ceea ce am trăit acolo dacă nu a fost și el acolo”.
”Proprietarii” de sclavi aveau o bibliotecă de fotografii ale cardurilor bancare, numere PIN și documente de identitate ale victimelor lor, precum și detalii despre zborurile pe care le rezervaseră, pentru a le aduce pe acestea în Regatul Unit. iPhone-urile confiscate ale celor doi inculpați au dezvăluit că aceștia au fost în spatele unor cereri depuse la agențiile de ocupare a forței de muncă, conturi bancare și împrumuturi multiple, făcute chiar pe numele victimelor lor.
Judecătorul Martin Picton s-a arătati vizibil contrariat de acțiunea ilegală a celor doi și le-a reproșat direct în față partenerilor infractori că au profitat de pe urma unor oameni nevinovați. Acesta, la final, le-a spus acuzaților că trebuie să ispășească cel puțin o treime din pedeapsă, înainte de a putea fi eliberați, în loc de jumătatea obișnuită, cum se acordă, în alte cazuri.
„Victimele aveau o valoare în bani pentru dvs. în același mod în care vitele ar avea-o pentru un fermier”, a spus judecătorul bărbatului audiat în instanța de judecată.
NCA, în parteneriat cu autoritățile slovace, a depistat 42 de potențiale victime, dintre care 29 au fost pregătite să depună mărturie. Tancos și Gomulska au fost trimiși în judecată pentru infracțiunea de sclavie asupra a 15 bărbați, fapt demonstrat cu probe și martori.
Ambii parteneri au fost condamnați pentru nouă infracțiuni legate de traficul de persoane, munca forțată, precum și pentru o acuzație de conspirație, în vederea dobândirii de bunuri infracționale.
NCA crede că numărul real al victimelor ar putea fi considerabil mai mare, deoarece au existat multe persoane pe care nu au reușit să le depisteze, încă.
Foto: NCA/Daily Mail/pixabay (spalatoria)