Profesorii au desfășurat astăzi, pe 30 mai, cel mai mare protest din învățământ din ultimele două decenii. Peste 20.000 de cadre didactice s-au adunat în Piața Victoriei pentru a-și revendica drepturile salariale. Toate negocierile avute până acum cu Guvernul au eșuat. Reprezentanții guvernamentali au propus acordarea de stimulente financiare, în valoare de 2.500 (ulterior, 4.000) de lei pe an, însă liderii sindicali consideră că numai o creștere a salariului debutanților la valoarea medie pe economie poate atenua criza educației.
Asociațiile de elevi își arată susținerea față de profesorii lor, care sunt în număr copleșitor în stradă, deja pentru a treia oară în ultimele două săptămâni. „Elevii sunt cu voi”, strigă tinerii din învățământul preuniversitar și universitar. Asociațiile care participă la marșuri sunt Asociația Elevilor din Constanța, care s-a deplasat până în București, în Piața Victoriei, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, Consiliul Tineretului din România, dar și Consiliul Național al Elevilor din România.
Salariile care au declanșat cea mai mare grevă în 18 ani
În momentul de față, un debutant din breasla profesorilor va primi 2.400 de lei în mână. Sindicaliștii din alte domenii – spre exemplu, din sănătate – atrag atenția asupra faptului că nu numai profesorii sunt slab salarizați, ci și asistenții medicali, care la începutul carierei, pot câștiga chiar mai puțin decât dascălii. Astfel, nu numai profesorii se află pentru prima dată în grevă generală din 2005 încoace – se prea poate ca și cadrele sanitare, lucrătorii de la Căile Ferate Române și polițiștii din penitenciare să-și sisteze activitatea.
Nu este doar o grevă a profesorilor, ci o posibilă grevă în lanț. În aproape toate cazurile, salarizarea este principala problemă. Iar Guvernul nu satisface deocamdată revendicările greviștilor, care ar presupune majorări salariale de 20%. Bonusurile de 4.000 de lei pe an nu sunt acceptabile de către liderii de sindicat, întrucât regimul impozitării acestora este ambiguu și nu vor fi trecute la stagiile de cotizare ale cadrelor didactice. Altfel spus, ar putea să apară nereguli importante la pensionare, în afara faptului că aceste carduri reprezintă o creștere a veniturilor mai mică decât cea pe care și-o doresc dascălii români.
Elevii se arată solidari cu cei care le sunt profesori. Unii dintre ei au plecat din orașul natal pentru a fi prezenți la cea mai mare manifestație din ultimii ani, începută la ora 11.00 în Piața Victoriei din București, după cum se arată pe platforma educațională Edupedu. Marșul a ajuns până la Palatul Cotroceni, deoarece profesorii speră că Președintele, la rândul său cadru didactic înainte de a deveni o figură politică, va fi sensibilizat de dificultățile pe care le întâmpină colegii săi de breaslă.