Emoţii mari astăzi pentru Elena Udrea. Un complet de cinci judecători reia în analiză, apelul declarat de apărarea fostului ministru în cazul deciziei definitive din 7 aprilie când un alt complet de cinci magistrați de la aceeași instanță a respins contestația în anulare a fostului demnitar împotriva deciziei definitive din dosarul de mare corupție, Gala Bute. Recent, avocata Silvia Uscov declara că spera ca Elena Udrea să fie eliberată. Sperăm că totuși justiția din România va analiza cazul dumneaei şi va constata că nu a avut parte de un proces echitabil.
Elena Udrea speră să-i convingă pe judecători că trebuie judecată în libertate: Cine se teme de rejudecarea Galei Bute?
Concret, după condamnarea definitivă Elena Udrea, Rudel Obreja și Tudor Breazu, au introdus o cale extraordinară de atac, contestația în anulare, în încercarea de a contracara efectele deciziei definitive din Gala Bute.
După un traseu tumultos al judecării acestei căi extraordinare, în 7 aprilie ICCJ a stabilit, definitiv să respingă această contestație în anulare.
Un alt complet de cinci judecători analizează apelul declarat de Elenei Udrea împotriva deciziei definitive
Acum un alt complet de cinci judecători are de analizat apelul declarat de avocații Elenei Udrea împotriva deciziei care este definitivă.
Este de amintit că pe parcursul judecării acestei căi extraordinare de atac s-a stabilit suspendarea efectelor deciziei definitive de condamnare din dosar, urmarea fiind eliberarea imediată din penitenciar a celor condamnați definitiv la pedepse cu executare între care fostul ministru al Turismului, Elena Udrea și fostul șef al FRB, Rudel Obreja.
Totodată este de amintit că pe parcursul judecării acestei căi extraordinare de atac completul de judecată a cerut CJUE să spună dacă judecătorii naționali sunt obligați să respecte decizii CCR când ele contravin dreptului fundamental al Uniunii Europene, întrebări la care CJUE a transmis o hotărâre în luna decembrie 2021.
Avocat Silvia Uscov: Ne axăm mai degrabă pe eliberarea ei
Recent, avocata Elenei Udrea, Silvia Uscov se declara uşor optimistă şi spunea că se axează mai degrabă pe eliberarea ei.
„Suntem în fața unei rulete rusești pe situația prescripției și nu numai. Nu cred că putem să discutăm despre o prezivibilitate a soluțiilor, strict pe procedură, în prezent, în România. Cu atât mai puțin pe partea aceasta de prescripție.
Nu am formulat vreo astfel de cerere până în prezent, ne axăm mai degrabă pe eliberarea ei. Sperăm că totuși justiția din România, până să ajungem la forurile internaționale, va analiza cazul dumneaei și va constata că în dosarul Gala Bute, unde a fost condamnată, avem un președinte de complet care a fost numit indirect de către președintele României în acel complet și de aceea nu a avut parte de un proces echitabil”, a mai spus avocata Elenei Udrea.
„Nerespectarea deciziei CCR în cazul Gala Bute a dus nu doar la arestarea mea ilegală și a dat tonul haosului din justiție”
La rândul său, Elena Udrea spunea într-o postare pe contul său de socializare că nerespectarea deciziei CCR în cazul Gala Bute de către chiar judecători ai celei mai înalte instanțe judecătorești din țară, ICCJ, a dus nu doar la arestarea mea ilegală și a dat tonul haosului din justiție.
„Astăzi s-a ajuns nu doar ca în zone diferite ale țării, Curțile de Apel să aibă poziții diferite față de Constituție, unele respectând deciziile Curții Constituționale, altele nu, dar chiar și în interiorul aceleiași instanțe. Mai rău, în cazul meu, nu doar că aceeași instanță, ICCJ, a refuzat să aplice numai în Gala Bute, Decizia nr. 685/2018 și să rejudece dosarul, ci chiar aceeași judecători care o respectă în toate celelalte cazuri similare, la mine nu a ținut cont de ea”, a scris Elena Udrea.
Procurorii DNA, de acord cu rejudecarea
În depoziția sa magistratul de la DNA a explicat că procesul poate fi rejudecat în faza apelului lăsând astfel de înțeles că răspunsul CJUE nu este necesar pe linia soluționării actualei contestații în anulare.
Magistratul a explicat atunci că în raport de natura faptelor judecate în acest dosar și de faptul că rejudecarea s-ar face doar în raport de faza apelului poate fi admisă acțiunea, menținută desființare deciziei definitive și rejudecarea cazului doar în faza de apel.
Avocații au arătat la rândul lor la dezbaterile finale ale contestației în anulare că răspunsurile CJUE care au aspect de hotărâre nu pot înfrânge supremația Constituției din România, care este stat suveran și care are propriul său set de legi.
Unul dintre avocați a sugerat că hotărârea CJUE poate conduce doar la înfrângerea unor legi interne care ar putea intra în contradicție cu legislația europeană dar niciodată articolele Constituției României.
La rândul său, unul dintre avocații fostului ministru Elena Udrea a explicat în fața judecătorilor că răspunsurile CJUE nu pot înfrânge la rândul lor drepturi fundamentale prevăzute atât de Constituție cât și de CEDO, precum dreptul la apărare sau dreptul la un proces echitabil.
Lipsa de echitate, a continuat magistratul, s-ar fi petrecut atunci când un complet nelegal constituit a pronunțat decizia definitivă din dosarul Gala Bute.