Elena Udrea a cerut instanței din orașul Blagoevgrad din Bulgaria orice altă măsură preventivă, dar nu arestul, pentru că vrea să fie alături de copilul ei. Începând cu ora 15:00 a avut loc audierea, iar răspunsul judecătorilor a venit după o oră de dezbateri.
Fostul ministru al Dezvoltării ar fi prezentat o cerere de azil politic în Grecia!
Magistrații tribunalului din Blagoevgrad au decis că Elena Udrea rămâne în arest în Bulgaria cel puțin până pe 14 aprilie, zi în care se va judeca apelul cerut de inculpată, la Curtea de Apel din Sofia. Ca procedură separată, în termen de 7 zile se demarează și procedura luării deciziei executării mandatului european de arestare.
Udrea a prezentat în instanță și faptul că a închiriat o casă în Bulgaria, pentru mai multe luni, pentru a-și arăta intenția de a rămâne în țară și a convinge instanța să-i dea măsură diferită în afară de arest, argumentând că dorește să fie alături de copilul ei. Se spune că ea a declarat că intenționează să ceară azil politic în Grecia.
Elena Udrea a spus în timpul judecării cererii de extrădare de către instanța din Blagoevgrad că dorește să se țină cont de faptul că este mamă. Ea ar fi cerut magistraților, dacă nu va fi pusă în libertate, să fie extrădată pentru că vrea să își ispășească pedeapsa într-o închisoare din România ca să fie aproape de familie. Dacă instanța nu decidea punerea în executare a mandatului, Elena Udrea nu ataca decizia. A făcut-o, iar apelul va fi judecat la Sofia de un complet de 3 judecători.
Ieri, procedura a fost amânată întrucât la judecătorie nu a fost adus un traducător, lucru obligatoriu pentru un cetățean străin. Astăzi, instanța bulgară a adus de la Sofia o traducătoare care a asigurat bunul mers al procesului.
Elena Udrea a fost asistată de o avocată din Bulgaria, despre care se spune că este una din cele mai bune din breasla ei, dar și de un avocat din România, care nu are însă dreptul să pledeze în țara vecină.
Rămâne de văzut dacă instanța va lua o măsură în sensul extrădării sau dacă procurorii bulgari vor prelungi reținerea.
Fostul ministru a fost condamnat la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute, dar în ziua în care Înalta Curte a pronunțat sentința, Elena Udrea nu era în România. Neavând niciun fel de interdicție de părăsirea a țării, dispusă de instanță, ea a plecat vineri dimineață cu mașina înspre Grecia. Sentința Înaltei Curți de condamnare a fost dată în jurul orei 11.00, iar urmărirea ei prin Interpol a fost dispusă după ora 15.00. Udrea a fost oprită de polițiști în Bulgaria, la Kulata, aproape de granița cu Grecia.