Fostul ministru al Dezvoltării şi Turismului va afla miercuri dacă va fi extrădată în România pentru a executa pedeapsa din Dosarul Gala Bute. Elena Udrea ar putea scăpa de pedeapsa cu închisoarea, în România, dacă avocații săi vor reuși să convingă instanța din Bulgaria că viața îi este pusă în pericol.
Elena Udrea, la un pas să scape de închisoare. Cale extraordinară de atac găsită de avocații din Bulgaria
Judecătorii bulgari de la Curtea Supremă de la Sofia urmează să decidă miercuri, 18 mai 2022, dacă o extrădează sau nu pe Elena Udrea în România pentru a executa pedeapsa de 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute. Principalul motiv pentru care Udrea nu dorește să fie extrădată în România este reprezentat de amenințările pe care le-a primit, având motive serioase să creadă că viața îi este pusă în pericol.
Mai mult decât atât, fostul ministru consideră că este victima sistemului politic din România.
În fața judecătorilor din țara vecină, Elena Udrea și-a exprimat dorința de a executa pedeapsa în Bulgaria sau de a fi eliberată și lăsată să plece în Grecia. Acolo intenționează să solicite azil politic.
Inițial, procesul Elenei Udrea trebuia să se judece pe 10 mai, însă instanța a decis să-l amâne, iar noul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 18 mai.
Ministerul de Interne se va ocupa de aducerea în țară a fostului ministru, după ce va fi luată o decizie de către judecătorii bulgari
Elena Udrea a fost reţinută în data de 7 aprilie de poliţia de frontieră bulgară, atunci când încerca să treacă cu automobilul în Grecia prin punctul de trecere a frontierei Kulata. Ea fusese dată în urmărire internaţională după ce ÎCCJ a condamnat-o, în aceeaşi zi, la șase ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”.
Dacă magistraţii bulgari vor decide definitiv că Elena Udrea poate fi extrădată, de aducerea ei în ţară se va ocupa Ministerul de Interne de la Bucureşti. Potrivit ministrului de Interne, procedurile sunt foarte clare, iar durata va fi comunicată de Poliţie, în colaborare cu partea bulgară.
„Procedura este una cunoscută, internaţională. În momentul în care această decizie de astăzi rămâne definitivă, ea putând fi atacată cu recurs în cinci zile, Centrul internaţional de cooperare poliţienească va demara procedurile internaţionale în astfel de situaţii şi va proceda la aducerea în ţară a doamnei Udrea. Cum se va întâmpla acest lucru vor decide poliţiştii. Având în vedere distanţa foarte mică între Sofia şi Bucureşti vorbim despre posiblitatea de a fi transferată în România pe cale terestră”, a afirmat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.
Dosarul “Gala Bute” a ajuns la instanţa supremă în aprilie 2015, faptele fiind de luare sau dare de mită, abuz în serviciu, complicitate la luare de mită, evaziune fiscală şi spălare de bani.