Mâine este o zi plină de emoţii şi speranţă pentru Elena Udrea. Aceasta așteaptă o decizie din partea Curții de Apel din Sofia, care ar putea-o scăpa de celelalte două procese pe care le mai are pe rolul instanțelor: Dosarul Hidroelectrica și Dosarul Campaniei pentru alegerile prezidențiale din 2009. Dacă decizia judecătorilor bulgari îi va fi favorabilă, atunci Elena Udrea nu va mai putea fi judecată în cele două dosare.
Elena Udrea aşteaptă mâine veşti bune de la Sofia. Ar putea scăpa de două dosare: Hidroelectrica şi alegerile din 2009
Curtea de Apel din Sofia are pe rol și se va pronunța pe data de 16.11.2022 pe apelul formulat de avocații Elenei Udrea împotriva hotărârii Tribunalului din Blagoevgrad, care a extins limitele mandatului de extrădare.
Potrivit datelor din proces, extrădarea Elenei Udrea a fost dispusă de către judecătorii bulgari strict în cauza în care a fost formulată cererea, adică executarea pedepsei în Dosarul Gala Bute.
Potrivit regulii specialității din materia cooperării judiciare internaționale, „persoana predată ca efect al extrădării nu va fi nici urmărită, nici judecată, nici deţinută în vederea executării unei pedepse, nici supusă oricărei alte restricţii a libertăţii sale individuale, pentru orice fapt anterior predării, altul decât cel care a motivat extrădarea, în afară de cazurile când: a) statul care a predat-o consimte”, scrie ziare.com.
În cazul Elenei Udrea, Ministerul Justiției a trimis o cerere de extrădare autorităților competente din Bulgaria în care a scris motivul pentru care statul român solicită predarea acesteia.
Elena Udrea susține că nu i s-a pus în vedere un detaliu esențial
Nu este clar dacă Ministerul Justiției a precizat sau nu că Elena Udrea are alte două procese pe rolul instanțelor din România, în afara Dosarului Gala Bute.
Cert este că, la termenul din data de 6 septembrie 2022 din Dosarul Hidroelectrica, judecătoarea Corina Ciobanu a întrebat-o pe Elena Udrea dacă pe parcursul procedurilor de extrădare din Bulgaria s-a prevalat sau nu de regula specialității, iar fostul ministru a spus că nu știe „ce presupune asta” și că nu i s-a pus în vedere așa ceva.
Judecătoarea care analizează pe fond Dosarul Hidroelectrica i-a explicat Elenei Udrea în ce constă regula specialității și a arătat că, în măsura în care nu i s-a pus în vedere acest aspect, va face demersuri în Bulgaria pentru ca judecătorii să extindă limitele extrădării.
Curtea de Apel București a amânat Dosarul Hidroelectrica pentru 12 decembrie
La termenul de luni, 14 noiembrie, Curtea de Apel București a amânat Dosarul Hidroelectrica pentru 12 decembrie, în așteptarea deciziei definitive a instanței de la Sofia.
În acest dosar, cunoscut ca „Hidroelectrica”, Elena Udrea este acuzată de DNA că a acceptat promisiunea făcută prin intermediari de omul de afaceri Bogdan Buzăianu, în anul 2011, de a primi suma de 5 milioane de dolari pentru a-şi exercita influenţa asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei şi Hidroelectrica, în vederea menţinerii, în condiţiile deja negociate, a contractelor pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu compania producătoare de energie.
Udrea mai are un dosar pe rolul instanțelor, cel al finanțării ilegale a campaniei din 2009, unde ea a primit 8 ani de închisoare în primă instanță, iar Ioana Băsescu 5 ani de închisoare, acest proces fiind în stadiul de apel la Înalta Curte.
Pe data de 10 iunie 2022, Curtea de Apel din Sofia a admis cererea autorităţilor române privind extrădarea fostului ministru al Turismului Elena Udrea, în vederea executării pedepsei de 6 ani închisoare în Dosarul „Gala Bute”.
Curtea de Apel Sofia a confirmat, astfel, punerea în executare a mandatului european emis pe numele Elenei Udrea şi extrădarea în România, decizie dispusă de Tribunalul districtual din Blagoevgrad la mijlocul lunii aprilie.