International

El Niño revine revine în forță! Alarmă de secetă şi caniculă extremă

El Niño revine revine în forță! Alarmă de secetă şi caniculă extremă

El Niño, fenomenul de încălzire atmosferică din Pacificul tropical central și de est care poate aduce temperaturi record în diferite părți ale lumii, revine după șapte ani, aşa cum a anunţat într-un comunicat Organizația Internațională de Meteorologie (OMM).

Asociat cu încălzirea temperaturilor de la suprafața oceanelor din Pacificul tropical central și de est, fenomenul se manifestă în contextul unui climat modificat de activitățile umane.

Vine pârjolul

Potrivit studiilor OMM, există o posibilitate de 98% ca cel puțin unul dintre următorii cinci ani, și chiar cei cinci ani în ansamblu, să fie cel mai cald înregistrat vreodată, doborând recordul stabilit în 2016, când omenirea s-a confruntat cu un El Niño excepțional de puternic.

”El Niño va doborî recordurile de temperatură și va provoca fenomene de căldură extremă în mai multe părți ale lumii și oceane”, a declarat secretarul general al OMM, Petteri Taalas. ”Anunţul OMM privind El Niño este un semnal către guvernele din întreaga lume pentru a se pregăti să limiteze impactul asupra sănătății, asupra ecosistemelor și economiilor noastre. Avertismentele timpurii și acțiunile proactive privind evenimentele meteorologice extreme asociate cu acest fenomen climatic sunt vitale pentru salvarea de vieți și bunuri materiale”.

El Niño durează între 9 și 12 luni. Ultimul fenomen de acest gen a avut loc în 2016 și a contribuit (împreună cu efectul de seră de origine umană) la a face din acel an cel mai fierbinte înregistrat vreodată.

Efectele sunt și mai puternice în cazul unui „Super El Niño”. Evenimentul din anii 1997-1998, de exemplu, a produs pagube totale de peste 5 trilioane de dolari și a provocat aproximativ 23.000 de morți din cauza furtunilor și inundațiilor.

El Niño crește precipitațiile în anumite părți ale Americii de Sud, în sudul Statelor Unite, în Cornul Africii și Asia centrală. În schimb, provoacă secete severe în Australia, Indonezia, părți din Asia de Sud, America Centrală și nordul Americii de Sud. Fenomenul opus lui El Niño, răcirea Pacificului tropical central și de est, se numește La Niña și s-a încheiat la începutul anului 2023.

Fierbințeala

2016 a fost cel mai cald an înregistrat până acum la nivel global, temperatura medie globală fiind cu 1,3 grade mai mare decât în perioada dintre 1850 și 1900.

Anii calzi record, inclusiv 2016, cal mai călduros de până acum, au loc, de regulă, imediat după un eveniment puternic El Niño. Cercetătorii consideră că acum sunt șanse de 84% ca acest fenomen să atingă o intensitate puternică până la sfârșitul anului.

2024 ar putea deveni cel mai cald an la nivel global.

De asemenea, există un risc de aproximativ 25% ca acest eveniment să fie deosebit de puternic și să intre în categoria unui „Super El Niño”. În acest caz, sunt șanse mari ca anul 2024 să devină cel mai cald din istorie la nivel mondial.