Arheologii egipteni de renume au cerut din nou returnarea Pietrei Rosetta de la British Museum în Egipt, la 200 de ani după ce descifrarea plăcii a dezvăluit secretele scrierii hieroglifice și a marcat nașterea egiptologiei.
Campania online a arheologilor a adunat până acum 2.500 de semnături și are ca scop „să le spună egiptenilor ce le-a fost luat”, a declarat Monica Hanna, decan interimar al Colegiului de Arheologie din orașul egiptean Aswan.
Ce este piatra Rosetta
Piatra Rosetta datează din 196 î.Hr. și a fost dezgropată de armata lui Napoleon în nordul Egiptului în 1799. Ea a devenit proprietate britanică după înfrângerea lui Napoleon, în conformitate cu termenii Tratatului de la Alexandria din 1801, împreună cu alte antichități descoperite de francezi, și a fost trimisă în Marea Britanie. Din 1802 se află la British Museum.
Purtând inscripții ale aceluiași text în hieroglife, demotică (o scriere egipteană veche) și greacă veche, a fost folosită de francezul Jean-Francois Champollion pentru a descifra hieroglifele din 1822, contribuind la înțelegerea limbii și culturii egiptene antice.
Arheologii egipteni au cerut anterior returnarea sa, dar speră că demersurile tot mai numeroase ale muzeelor occidentale de a returna artefactele care au fost luate din țările aflate sub dominație colonială le vor ajuta cauza.
„Sunt sigură că toate aceste obiecte vor fi în cele din urmă restituite, deoarece codul etic al muzeelor se schimbă, este doar o chestiune de timp”, a declarat Hanna.
„Piatra este un simbol al violenței culturale, piatra este un simbol al imperialismului cultural.”
„Așadar, restituirea pietrei este un simbol al schimbării lucrurilor – faptul că nu mai suntem în secolul al XIX-lea, ci lucrăm cu un cod etic al secolului XXI.”
Un purtător de cuvânt al British Museum a declarat că nu a existat nicio cerere oficială din partea guvernului egiptean pentru returnarea Pietrei Rosetta.
La 13 octombrie, muzeul va deschide o expoziție intitulată Hieroglife: deblocarea Egiptului antic, care va aduce lumină asupra rolului Pietrei Rosetta.
„Muzeul Britanic apreciază foarte mult colaborările pozitive cu colegii din Egipt”, este subliniat în comunicat.
Returnarea artefactelor ajută la stimularea sectorului turistic egiptean
Egiptul spune că returnarea artefactelor ajută la stimularea sectorului său turistic, o sursă crucială de bani pentru economia sa aflată în dificultate. În următoarele câteva luni urmează să deschidă un nou muzeu de mari dimensiuni lângă piramidele din Gizeh pentru a-și prezenta cele mai faimoase colecții egiptene antice.
„Antichitățile egiptene sunt unul dintre cele mai importante atuuri turistice pe care le deține Egiptul, care îl diferențiază de destinațiile turistice din întreaga lume”, a declarat săptămâna trecută ministrul turismului, Ahmed Issa, la un eveniment care a marcat cea de-a 200-a aniversare a egiptologiei.