Actual Economic

Egiptul, cel mai mare importator de grâu românesc, refuză să mai importe grâu din UE și Rusia. Care este motivul

Sursă foto: World Grain
Foto: arhiva

În plină criză internațională, Egiptul face un anunț dureros, pentru o parte a lumii, care se baza, până acum, de finanțele obținute ca urmare a tranzacțiilor de grâne.

Egiptul, cel mai mare importator de grâu românesc, refuză să mai importe grâu din UE și Rusia. Care este motivul

Ofertanții de pe piață au trimis propunerile lor, în timp util. Cu toate acestea, compania GASC (compania de stat pentru achiziții de alimente) din Egipt a luat altă decizie.

Programată pentru marți, următoarea licitație a companiei egiptene GASC va avea loc fără participarea grâului rusesc și european, au declarat experții pieței cerealelor pe canalele lor de Telegram.

Așteptările egiptenilor sunt cu totul altele acum, ei trec printr-o perioadă reformatoare din punctul de vedere al importului de grâu, al cărui valoare este inestimabilă, acum, în condițiile vitrege și imprevizibile ale viitorului.

Ce așteptări au organizatorii licitației

Compania egipteană face un experiment și decide să testeze canalele alternative de aprovizionare.

„Această licitație este foarte asemănătoare cu un experiment. Cel mai mare cumpărător de cereale a decis să testeze canalele alternative de aprovizionare, atât în ceea ce privește volumele de aprovizionare, cât și prețurile,” a declarat Eduard Zernin, președintele consiliului de administrație al Uniunii Exportatorilor de Cereale (UEC), pentru Interfax.

Reprezentanții GASC au programat livrările de cereale în patru perioade de timp diferite: 16 și 30 septembrie, între 1 și 15 octombrie, între 16 și 31 octombrie și între 1 și 15 noiembrie.

Lovitură importantă pentru România. În Egipt exportam cea mai mare cantitate de grâu

Organizatorii licitației așteaptă participarea grâului din SUA, Canada, Australia, Argentina, Brazilia pe baza C&F, de la care așteaptă ca plata să fie făcută în 180 de zile.

Cerealele provenite din Rusia și Uniunea Europeană (UE) nu sunt admise la licitație. Prin urmare și România este afectată, fiind parte integrantă din UE. Potrivit statisticilor oficiale, citate de media românească, cea mai mare cantitate de grâu românesc a fost exportată, în ultimii ani, în Egipt, dar și în alte țări: Siria, Iordania, Liban, Iran, Turcia sau Vietnam.

GASC are nevoie de noi furnizori care să poată echilibra volumele din Marea Neagră.

”Conform estimărilor noastre, țările UE, care au participat agresiv la primele licitații din acest sezon și și-au selectat semnificativ potențialul de export, vor reduce semnificativ oferta până în octombrie-noiembrie, astfel că GASC are nevoie de noi furnizori care să poată echilibra volumele din Marea Neagră,” a mai spus Eduard Zernin, președintele UEC.

Teama de secetă este, de asemenea, o explicație plauzibilă.

Un alt motiv care a determinat încercarea de diversificare a livrărilor, potrivit lui Zernin, ar fi faptul că respectiva Comisie Europeană ”se teme de secetă” pe aproape jumătate din teritoriul său în această vară. Acest lucru poate duce la o reducere semnificativă a randamentului de producție și respectiv, export.

Șeful SovEcon, Andrey Sizov are propria opinie legată de acesty subiect, pe care o menționează pe pagina sa de Telegram.

„Semnificația evenimentului nu este foarte clară, cu excepția faptului că le reamintește europenilor și Rusiei că lumea nu se învârte în jurul lor. Grâul american SRW va merge liniștit la un preț, dar de obicei egiptenii nu-l iau, a declarat Andrey Sizov”.

Principalul mesaj este legat de bani. GASC ar putea foarte bine să cumpere grâu american la un preț cu câteva zeci de dolari mai mic decât cel din Rusia și UE, după cum a mai declarat Sizov, de această dată, pentru Interfax.