Norul de fum din zona Cernobîl se va deplasa către estul Urainei şi apoi sud-vestul Rusiei, în perioada 20 – 22 mai 2022, când direcţia dominantă a vântului va fi dinspre vest către est, a informat vineri Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), iar Ministerul Mediului subliniază că nu există niciun fel de pericol pentru România.
Efectul bumerang. Norul de fum de la Cernobîl se îndreaptă spre Rusia
Românii pot să stea liniștiți, cel puțin deocamdată. „Toate informațiile pe care le-am primit de la colegii noștri de la ANM arată că direcția de deplasare nu este înspre România, nu avem absolut niciun pericol în momentul de față, mișcările de mase de aer se fac dinspre România înspre acea regiune, iar din zona afectată de incendii nu există niciun risc ca norul de fum să se deplaseze spre România”, scrie Ministerul Mediului, într-o postare pe Facebook, menționată de digi24.
Povestea a început în ziua de miercuri când Serviciul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă (SES) din Ucraina a anunţat că un puternic incendiu a izbucnit în districtul Vîşhorod din regiunea Kiev, în pădurea de lângă Zona de Excludere de la Cernobîl, afectând o suprafaţă de 45 de hectare.
Potrivit specialiștilor meteorologi, în zona de evoluţie a norului de fum, în intervalul 20 – 22 mai, probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi mai ridicată pe parcursul zilei de sâmbătă.
Nivelul radiațiilor este monitorizat permanent, 24 de ore din 24, prin stațiile de monitorizare din cadrul Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA), scrie unica.md.
Potrivit hărților ANM, în prezent, concentrația de Cesiu-137 din norul de fum este la un nivel mic. Vântul va sufla moderat, cu intensificări sâmbătă (21 mai) şi în noaptea de sâmbătă spre duminică (21/22 mai), când se vor înregistra rafale, în general, de 55 – 65 km/h”, a menționat, vineri, ANM în comunicatul emis spfre informarea publicului larg.
Dacă până acum știam că ”de la ruși vine ploaia”, în sfârșit putem sta liniștiți, efectul bumerang are loc și norul radioactiv pleacă spre ei.
Foto: unica.md/REUTERS