La o zi după ce a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență a Guvernului conform căreia adaosul comercial este plafonat în cazul a 14 produse alimentare esențiale, românii s-au înghesuit în magazine.
Acum, aceste alimente de bază sunt aproape de negăsit. Ieftinirile sunt, într-adevăr, substanțiale – spre exemplu, pâinea albă este cu peste 35% mai ieftină decât înainte de 1 august, iar cartofii albi sunt cu peste 50% mai accesibili cumpărătorilor.
Lista completă a reducerilor din magazine
Cu o simplă observație participativă în magazine, indiferent de dimensiunea acestora, constatăm niște diferențe consistente în cazul prețurilor. Astfel, cartofii albi, aproape nelipsiți de pe mesele românilor, s-au ieftinit cu 50,13%, de la 3,99 ron la 1,99 ron. La fel de uzuala pâine albă s-a redus ca preț cu 35,63%, de la 4,49 ron la 2,89 ron. Mențiunea îi revine făinei albe, cu 27,69% mai ieftină, de la 4,55 ron la 3,29 ron – locul al treilea, mai surprinzător, îi aparține mălaiului, cu 30,67% mai ieftion (de la 4,89 la 3,39 ron). Laptele a ajuns cu 20,03% mai ieftin, prețul cel nou fiind de 5,19 ron. Ardeiul Kapia roșu a ajuns de la 12,99 ron la 9,59 ron, iar pepenele verde este cu 18,34% mai ieftin. Astfel, iubitul fruct de vară a ajuns de la 3,49 ron, la 2,85 ron. O cutie de 10 ou1ă s-a ieftinit de la 19,69 ron până la 16,99 ron.
Astfel, nu a fost de mirare că românii au luat cu asalt centrele comerciale și s-au concentrat asupra acestor produse românești. Ministrul Agriculturii a declarat că unul dintre scopurile acestei ieftiniri, în afara creșterii puterii de cumpărare, este de a „consuma românește”.
Cât va dura plafonarea?
Plafonarea de adaos comercial va fi valabilă cel puțin trei luni de-acum înainte, însă studiile pe care le va întreprinde Ministerul Finanțelor, condus de Marcel Boloș, vor determina și eventualele prelungiri ale acestui proiect.
„Prin actul normativ, instituim o formulă agreată cu toate părţile implicate prin care se limitează pentru o perioadă de trei luni adaosurile comerciale practicate în procesarea şi comercializarea unor produse alimentare esenţiale cu scopul scăderii preţurilor pentru aceste categorii de produse şi, implicit, cu scopul creşterii puterii de cumpărare a populaţiei”, a mai transmis Florin-Ionuț Barbu, ministrul Agriculturii, cu privire la proiect; el a fost citat de România TV.
Singurii care nu au adaosul comercial plafonat sunt fermierii: altminteri, comercianții nu pot să adauge o valoare mai mare decât 20% din valoarea produsului, în vreme ce la nivelul întregului lanț de distribuție există un plafon de 5%.
Totodată, comercianții care se vor opune acestor noi reglementări vor fi susceptibili de amenzi penale de până la 2 milioane de lei.