Expunerea populației la temperaturi ridicate extreme se află în creștere în ultimii ani din cauza schimbărilor climatice, iar trendul se va menține în continuare.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, între 2000 și 2016 numărul oamenilor expuși la valuri de căldură a crescut cu aproximativ 125 de milioane. Expunerea la căldură excesivă are un impact semnificativ asupra sănătății fizice și psihice și poate exacerba afecțiunile preexistente [1]. Citește în continuare și află care sunt efectele caniculei asupra sănătății.
Transpirația excesivă
Procesul de transpirare reprezintă modalitatea naturală a organismului de a se răci. Transpirația este formată la nivelul glandelor sudoripare care se deschid la suprafața pielii. Pe măsură ce transpirația este expusă la aer și se evaporă, corpul se răcește. Efectul este mai pronunțat în zonele cu căldură uscată, comparativ cu zonele cu umiditate crescută.
Epuizarea
Când te expui la temperaturi ridicate în care organismul nu se poate răci suficient de bine, iar procesul de transpirație elimină prea multe săruri și apă, poți începe să te simți extenuat. Epuizarea dată de caniculă se poate manifesta prin oboseală, slăbiciune, greață sau dureri de cap. Încearcă să găsești cât mai repede o zonă umbrită, așează-te și consumă o băutură cu electroliți. Pentru a evita situațiile de epuizare, consultă și alte recomandări pentru îngrijire pe timpul verii.
Deshidratarea
În zilele toride când transpiri foarte mult, organismul nu elimină numai apă, ci și minerale esențiale precum sodiu sau potasiu. Eliminarea unei cantități mari de apă și minerale poate conduce la deshidratare. Te poți simți foarte însetat și vei observa că mergi la baie mai rar decât de obicei, iar gura și limba îți sunt foarte uscate. Dacă ești deshidratat, poți începe să te simți amețit și confuz. Consumă cantități adecvate de lichide și optează pentru băuturi bogate în electroliți (de exemplu, soluții de rehidratare orală). În cazurile deshidratării excesive, poate fi necesară administrarea de lichide pe cale intravenoasă.
Creșterea pulsului
Când este foarte cald, inima începe să bată mai rapid pentru a pompa mai mult sânge la nivelul pielii cu scopul de a elibera mai multă căldură. Din această cauză anumite părți ale corpului pot fi private de cantitatea de necesară de sânge și te poți simți obosit și încetinit, în special dacă încerci să faci o activitate fizică sau mentală cu grad crescut de dificultate. În plus, creșterea pulsului cauzată de căldură poate fi periculoasă pentru persoanele cu afecțiuni cardiace [2].
În concluzie, canicula poate avea o serie de efecte neplăcute atât asupra sănătății, cât și asupra stării tale de bine și a confortului. Evită să ieși din casă în mijlocul zilei când temperaturile sunt ridicate, alege zonele umbrite de copaci sau clădiri și consumă o cantitate adecvată de lichide bogate în electroliți pentru a te asigura că îți hidratezi corpul corespunzător.
Surse informative
- “Heat and Health.” World Health Organization, 1 June 2018, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/climate-change-heat-and-health.
- Felson, Sabrina. “What Heat Can Do to Your Body.” WebMD, 12 June 2020, www.webmd.com/first-aid/ss/slideshow-effects-of-heat.